Banca Mondială şi-a înrăutăţit prognoza pentru economia Ucrainei

by Genko Genko

Banca Mondială şi-a redus dramatic, de la -7,5% le -12%, estimarea privind scăderea economiei Ucrainei anul acesta. Pentru anul 2016 însă se așteaptă ca economia ucraineană să înceapă să-şi revină pentru a înregistra o creştere de 1%, potrivit AFP.

„Preconizăm că economia Ucrainei va scădea până la -12% în 2015. Totuși, ne aşteptăm ca revenirea să înceapă la finele acestui an”, a declarat şeful reprezentanţei Băncii Mondiale în Ucraina, Qimiao Fan.

Acesta a avertizat însă că există în continuare numeroase riscuri printre care adoptarea prea lentă a reformelor şi o nouă escaladare a conflictului din estul ţării. „Viitorul prognozelor economice ale Ucrainei va depinde de autorităţi, dacă vor continua să pună în practică reformele macroeconomice şi structurale”, a precizat Qimiao Fan.

La rândul său, Fondul Monetar Internaţional a anunţat sâmbătă că se aşteaptă la o contracţie a economiei ucrainene de 11% în 2015, urmată însă de o creştere de 2% în 2016.

Economia Ucrainei trece în prezent printr-o perioadă dificilă, după trei ani de recesiune şi un conflict sângeros cu separatiştii pro-ruşi din estul ţării care a provocat peste 8.000 de morţi de la debutul său în aprilie 2014.

CITIȚI ȘI...