Banca Mondială cere Guvernului progres în promovarea reformelor

by Genko Genko

Qimiao Fan, Director de Ţară al Băncii Mondiale (BM) pentru Belarus, Ucraina şi Republica Moldova, a solicitat Guvernului de la Chișinău progres în promovarea reformelor. Oficialul a venit cu un îndemn în acest sens marți, în cadrul unei întâlniri cu premierul Chiril Gaburici.

Oficialii au discutat despre situaţia din sectorul financiar, asistenţa BM acordată ţării noastre prin intermediul operaţiunilor de suport bugetar al politicilor pentru dezvoltare, precum şi despre proiectele comune în domeniile educaţie, ocrotirea sănătăţii şi protecţie socială. Premierul a menţionat că Executivul își propune să stabilizeze sectorul bancar, să dezvolte economia şi să crească veniturile cetăţenilor. Chiril Gaburici a dat asigurări că Guvernul va continua cursul reformelor, inclusiv în contextul Acordului de Asociere R.Moldova-UE.

Premierul a spus că recomandările care se conţin în Notele de politici elaborate de Banca Mondială, de comun cu alţi parteneri de dezvoltare, sunt utile şi importante pentru activitatea Executivului de la Chişinău. „Unele reforme au fost începute, iar sprijinul acordat de Banca Mondială este esenţial pentru susţinerea acestor eforturi”, a menţionat Prim-ministrul. Totodată, Premierul a apreciat suportul BM în promovarea reformelor de integrare totală a reţelei de protecţie socială în jurul platformei oferite de Programul ajutor social direcţionat.

La rândul său, Qimiao Fan a reconfirmat sprijinul Băncii Mondiale pentru ţara noastră şi a subliniat importanţa obţinerii progresului în promovarea reformelor în domenii prioritare pentru Republica Moldova.

Cooperarea Guvernului Republicii Moldova cu Banca Mondială se desfăşoară în baza Strategiei de Parteneriat pentru 2014-2017, aprobată de Consiliul Executiv al BM în luna septembrie 2013. Valoarea totală a proiectelor prevăzute să fie finanţate în cadrul Strategiei constituie 450 de milioane de dolari.

CITIȚI ȘI...