Banca Mondială așteaptă de la noul Guvern reforme și rezultate

by Genko Genko

Banca Mondială va sprijini în continuare Republica Moldova, de la care așteaptă acţiuni hotărâte, focusate pe reforme şi rezultate, a declarat mesagerul pe țară al instituției, Alex Kremer, în cadrul unei întâlniri cu premierul Chiril Gaburici.

Cei doi oficiali au făcut sâmbătă un schimb de opinii privind aspectele principale ale colaborării bilaterale.

Prim-ministrul a menţionat importanţa asistenţei oferite de partenerii externi de dezvoltare, inclusiv de Banca Mondială, nu doar sub aspect financiar, ci şi prin oferirea expertizei şi consultanţei instituţiilor din Republica Moldova. Premierul a exprimat interesul pentru continuarea cooperării cu Banca Mondială, inclusiv prin instrumentul de suport bugetar al politicilor pentru dezvoltare.

Chiril Gaburici a pledat pentru o cooperare constructivă, chiar de la începutul mandatului noului Guvern. „Apreciem suportul continuu din partea Băncii Mondiale care cuprinde sectoare importante pentru ţara noastră. Sunt de părerea că recomandările, pe care le-a elaborat recent Banca Mondială de comun cu alţi parteneri, ar putea constitui punctul de pornire în dialogul nostru”, a spus Prim-ministrul.

La rândul său, Alex Kremer a dat asigurări că Banca Mondială va sprijini în continuare Republica Moldova. „La etapa actuală, mesajul comunităţii partenerilor de dezvoltare pentru noul Guvern ar fi unul de încurajare spre acţiuni hotărâte, focusate pe reforme şi rezultate. În acest sens, Banca Mondială este dispusă să ofere recomandări clare pe termen mediu şi lung, pentru asigurarea dezvoltării durabile a Republicii Moldova”, a declarat Managerul pe ţară al Băncii Mondiale.

Guvernul de la Chişinău şi Banca Mondială cooperează în baza Strategiei de Parteneriat cu Ţara pentru 2014-2017, aprobată de Consiliul Executiv al BM în luna septembrie 2013. Valoarea totală a proiectelor finanţate în cadrul Strategiei constituie 450 mil. de dolari.

CITIȚI ȘI...