Avocatul poporului, dezamăgit de felul în care s-au organizat alegerile peste hotare

by Genko Genko

Avocatul Poporului Mihail Cotorobai se arată profund decepţionat de modul în care a fost organizat procesul de votare peste hotarele ţării în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Ombudsmanul consideră că autorităţile au eșuat în realizarea obligațiilor pozitive de a asigura exercitarea în mod efectiv de către moldovenii din diasporă a dreptului la vot garantat de Constituţia ţării prin articolul 38.

Mihail Cotorobai aminteşte de faptul că cele cinci principii fundamentale, care stau la baza patrimoniului electoral european sunt sufragiul universal, egal, liber exprimat, secret şi direct. Sufragiul universal înseamnă că fiecare persoană are dreptul de a alege şi de a fi ales.

Obligaţia statului este de a eficientiza permanent procedura de vot astfel încât să asigure exercitarea fără de impedimente a acestui drept fundamental, se spune în Codul bunelor practici în materie electorală – Linii directoare şi raport explicativ, elaborat de Comisia de la Veneţia. În acelaşi document se mai menţionează că „alegătorii trebuie să beneficieze în permanenţă de posibilitatea de a vota la o secţie de votare”.

În acest sens, ombudsmanul constată insuficienţa de acţiuni întreprinse în vederea asigurării dreptului la vot în mod egal tuturor cetăţenilor ţării, dar şi ale celor menite să perfecţioneze procesul de vot. Avocatul Poporului încurajează autorităţile să examineze posibilitatea modificării şi completării legislaţiei electorale pentru introducerea procedurii de vot prin corespondenţă sau a votului electronic.

CITIȚI ȘI...