Avion rus, interceptat în spațiul aerian al Turciei

by Genko Genko

Două avioane de vânătoare F-16 ale forțelor aeriene turce au interceptat sâmbătă un avion de luptă rusesc, care încălcase spațiul aerian al Turciei la frontiera cu Siria în sud-est, obligându-l să se retragă, a anunțat luni Ministerul de Externe turc.

Ambasadorul Rusiei la Ankara a fost convocat de autoritățile turce pentru a i se prezenta un „protest ferm”, a subliniat un comunicat al diplomației turce. Turcia a cerut Rusiei să evite repetarea unor astfel de încălcări sau va fi „responsabilă pentru orice incident nedorit care poate să apară”.

Ministrul de externe turc, Feridun Sinirlioglu, a discutat cu omologul său rus, Serghei Lavrov, precum și cu principalii parteneri ai Turciei din cadrul NATO, conform aceluiași comunicat.

Rusia a lansat atacuri aeriene la 30 septembrie în Siria, însă Occidentul acuză Moscova că vizează grupările de opoziție față de președintele sirian Bashar al-Assad, relatează Reuters. Moscova susține în schimb că bombardează poziții ale jihadiștilor grupării Statul Islamic și ale altor grupări extremiste.

CITIȚI ȘI...