Austria: Candidatul extremei-drepte şi-a temperat retorica eurosceptică în ultima zi de campanie înainte de alegerile prezidenţiale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Prezidenţiabilul Norbert Hofer şi-a moderat retorica eurosceptică în ultimul discurs al campaniei, înainte de alegerile prezidenţiale de duminică, în care austriecii sunt chemaţi la urne să aleagă din nou între candidatul de extremă-dreapta de la Partidul Libertăţii şi rivalul independent Alexander Van der Bellen, după ce ultimul scrutin prezidenţial a fost invalidat de Curtea Supremă, transmite DPA.

„Noi suntem Uniunea Europeană, iar cei care sunt la conducere nu ne reprezintă”, a declarat Hofer în faţa membrilor Partidului Libertăţii şi a jurnaliştilor adunaţi la Viena.

Prezidenţiabilul austriac al extremei-drepte a precizat anterior că liderii europeni ar trebui să lase cât mai multă putere de decizie în mâinile statelor membre şi a cetăţenilor.

De asemenea, candidatul austriac a susţinut că vrea organizarea în două cazuri a unui referendum pentru ieşirea Austriei din UE. Hofer a insistat că austriecii ar trebui să părăsească un bloc comunitar mult prea centralizat. Un alt motiv care ar putea să declanşeze ieşirea austriecilor îl reprezintă aderarea Turciei la UE.

Însă, Norbert Hofer nu a adus aminte de planurile sale privind organizarea unui referendum în cadrul ultimului său discurs din campania prezidenţială, întrucât aceste planuri nu au rezonat cu majoritatea alegătorilor conservatori.

Austriecii sunt chemaţi duminică la urne pentru a alege din nou între extremistul de dreapta Norbert Hofer şi independetul Alexander Van der Bellen, care a condus înainte Partidul Verzilor.

Primele alegeri prezidenţiale din luna mai au fost câştigate la limită de către Alexander Van der Bellen. Însă, Curtea Supremă a decis anularea scrutinului prezidenţial şi repetarea alegerilor în urma descoperirii unor nereguli privind procedura de vot.

Dacă Hofer este declarat câştigător de această dată, atunci putem vorbi despre o nouă victorie a populiştilor eurosceptici din Europa, după votul britanicilor de a părăsi UE.

Ministrul de Externe al Italiei, Paolo Gentiloni, a avertizat că victoria prezidenţiabilului de extremă-dreapta ar putea să fie un semnal rău pentru întreaga Europă.

„Ştim că preşedintele austriac nu are un rol executiv şi fundamental, ci mai degrabă unul politic şi reprezentativ, dar în orice caz vorbim de un semnal extrem de prost”, a declarat Gentiloni pentru CNN.

Diplomatul italian a susţinut că executivele europene ar trebui să ia mai multe măsuri pentru revitalizarea economiei şi pentru gestionarea crizei migranţilor, tocmai pentru a putea elimina presiunea reprezentată de către politicienii populişti.

Deşi preşedintele austriac are puteri extrem de limitate în ceea ce priveşte politica internă şi externă, acesta poate contribui la construirea unor relaţii diplomatice.

Hofer s-a lăudat cu relaţiile sale extrem de bune cu executivul rus al lui Vladimir Putin, dar şi cu viitoarea administraţie americană a lui Donald Trump.

„Nici nu ştiţi câte invitaţii am primit deja – pentru Moscova – şi vom vizita curând şi Washingtonul”, a declarat prezidenţiabilul austriac de la Partidul Libertăţii.

De asemenea, politicianul austriac a cerut liderilor europeni să renunţe la sancţiunile economice împotriva Kremlinului pentru susţinerea financiară şi militară a insurgenţei pro-ruse din Donbas şi pentru anexarea peninsulei Crimeea.

Norbert Hofer s-a arătat deschis unor relaţii mai apropiate cu statele UE din estul Europei. Aceste state au susţinut o poziţie restrictivă cu privire la imigraţie şi au respins cotele de migranţi impuse de Bruxelles.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...