Atac dur al Budapestei la adresa lui Ponta: Minte constant. Este „rușinea Europei”

by Genko Genko

Premierul României, Victor Ponta, „minte constant şi calomniază o ţară vecină”, acuză ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, subliniind că atitudinea liderului român reprezintă „ruşinea Europei”.

„Este ruşinea Europei că Victor Ponta, care face obiectul unei investigaţii penale, minte în mod constant şi calomniază o ţară vecină”, a declarat Peter Szijjarto, citat de Mediafax.

„Ungaria respectă toate reglementările europene în gestionarea crizei imigranţilor; Ungaria este într-o poziţie delicată, întrucât alte două state membre UE încalcă deliberat şi ostentativ legislaţia Uniunii Europene. Grecia nu este capabilă să îşi protejeze frontierele, iar Croaţia trimite mii de imigranţi în Ungaria fără a-i înregistra”, a adăugat Szijjarto.

Premierul român Victor Ponta a declarat, luni, în legătură cu afirmaţiile ministrului ungar de Externe privind problemele sale penale, că autorităţile ungare „se bagă în jocuri interne politice” din România, Ponta spunând că ţara trebuie condusă de la Bucureşti, nu de la Budapesta. „Mă bucură interesul Ministerului de Externe ungar pentru politica din România. Deoacamdată, îmi menţin opiniile care sunt similare cu ale premierului sârb, premierului croat, premierului austriac, ale Comisiei Europene, ale secretarului general ONU, şi anume că atitudinea Ungariei în această criză a refugiaţilor este o atitudine neeuropeană şi o ruşine pentru Europa şi că să faci garduri la graniţa între două ţări membre ale UE, România şi Ungaria, este o chestiune nemaiîntâlnită şi care nu are nicio legătură cu spiritul european, motiv pentru care o să-mi apăr ţara şi Guvernul”, a afirmat Ponta, întrebat despre ultimele afirmaţii ale ministrului ungar de Externe, Peter Szijjarto.

Ponta a mai spus că autorităţile ungare „se bagă în jocuri politice interne din România”. „Faptul că autorităţile maghiare se bagă în jocuri interne politice din România, eu cred că toată lumea ar trebui să răspundă ca şi mine, şi anume cu indignare. Nu cred că este vreun sclav prin România, fie prin presă, fie prin politică, care să se bucure că ne ceartă cineva de la Budapesta. Eu vreau să ne conducem ţara de la Bucureşti, nu de la Budapesta şi până acum am ştiut să o facem foarte bine”, a arătat Ponta. Ministerul ungar al Afacerilor Externe l-a convocat pe ambasadorul român la Budapesta, luni, în urma declaraţiilor făcute sâmbătă de ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu. Acesta spunea că ridicarea de garduri „este un gest mai degrabă autist şi inacceptabil”, care încalcă spiritul Uniunii Europene.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a reacţionat spunând că s-ar „aştepta la mai multă modestie din partea unui ministru de Externe al cărui premier se confruntă cu un proces”. „Ne-am aştepta la mai multă modestie din partea unui ministru de Externe al cărui premier se confruntă cu un proces (…) Noi suntem un stat vechi de peste 1.000 de ani, care de-a lungul istoriei sale a trebuit să se apere nu doar pe sine, ci şi Europa, de multe ori. Aşa va fi şi acum, fie că ministrului român de Externe îi place sau nu”, a spus Szijjarto.

CITIȚI ȘI...