Astăzi s-ar putea decide excluderea Rusiei din G8

by Genko Genko

Astăzi, la Haga, lideri din peste 50 de state se reunesc în cadrul unui summit privind terorismul nuclear. În urma acestei reuniuni, liderii din G7 vor avea o întâlnire separată în cadrul căreia s-ar putea decide excluderea Rusiei din G8.

Reuniunea G7 are loc luni seara în cadrul Summitului privind Securitatea Nucleară (NSS), cu scopul de a discuta ce măsuri să ia împotriva Rusiei, criticată pentru anexarea Crimeei, în contextul în care unii se tem că Vladimir Putin ar putea să vizeze şi alte părţi ale teritoriului Ucrainei.

Premierul britanic David Cameron a susţinut miercuri că este necesar ca Franţa, Canada, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite – care se vor reuni fără Rusia, deţinătoarea în prezent a preşedinţiei G8 – să discute despre excluderea definitivă a Moscovei.

Moscova a fost admisă la G8 în 1998 ca o „recompensă” pentru opţiunea în favoarea democraţiei a Rusiei postsovietice.

Cancelarul german Angela Merkel a dat asigurări joi, cu privire la summitul G8 prevăzut în iunie la Soci, că „atât timp cât nu sunt întrunite condiţiile politice (…), nu mai există G8, nici summit şi nici acest format ca atare”. Pregătirile în vederea acestui summit au fost, de altfel, întrerupte.

CITIȚI ȘI...