(LIVE) Astăzi Moldova își alege președintele; Mobilizare fenomenală a diasporei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Astăzi Republica Moldova își alege președintele prin vot direct pentru prima dată în ultimii 20 de ani. La vot sunt așteptați aproape 3 milioane de cetățeni înscriși în listele electorale, o cifră considerată însă mult prea optimistă, specialiștii estimând că în țară sunt mult mai puțini cetățeni cu drept de vot.

UPDATE 19:43: 700 de moldoveni au depus contestații la Londra pentru că nu au putut să voteze.

UPDATE 19:10: Moldovenii continuă să voteze foarte activ în cadrul turul II de scrutin al alegerilor prezidențiale. Prezența este una mai ridicată decât în turul I atât în țară, dar în special în diaspora.

Până la ora 18:30 au votat deja peste 1,5 milioane de cetățeni, sau 51% din cei cu drept de vot. În turul 1, la aceeași oră votaseră 1,35 milioane de alegători, cu aproape 200 de mii mai puțini.

UPDATE 18:20: Cetățenii din Bologna merg să voteze la Ferrara, în timp ce cei de la București se deplasează la cealaltă secție de votare. Chiar și așa, există riscul ca în cel puțin 7-8 secții de votare să se epuizeze buletinele de vot.

UPDATE 17:55  Maia Sandu cere demisia ministrului de Externe Andrei Galbur și a șefei CEC Alina Russu, în condițiile în care la secțiile de votare din diaspora s-au creat cozi uriașe, iar la unele secții deja s-au epuizat buletine de vot, în timp ce la altele sunt spre epuizare.

„Cer demisia ministrului Afacerilor Externe și a președintei Comisiei Electorale Centrale, ca principali responsabili de acest dezastru. Totodată, depunem plângere penală împotriva acestor doi demnitari pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor Republicii Moldova garantat de Constituție”, a declarat Maia Sandu.

UPDATE 17:45 Moldovenii continuă să voteze masiv, prezența la secțiile de votare depășind-o cu mult pe cea din primul tur, în special în diaspora.

Astfel, la ora 17:45 deja s-au prezentat la vot peste 1,46 milioane de cetățeni (49,2%), număr ce depășește prezența din primul tur, când votaseră 1,44 milioane (49,1%).

Iar asta în condițiile în care până la închiderea secțiilor de votare de pe teritoriul țării mai avem mai bine de 3 ore.

Prezența a crescut considerabil în diaspora, unde până la această oră au votat peste 103 mii de cetățeni. De asemenea, a crescut foarte mult prezența în secțiile de pe malul Nistrului, în condițiile în care un număr impresionant de locuitori din Transnistria au venit organizat să voteze.

UPDATE 16:50 Șefa CEC Alina Russu îndeamnă moldovenii care așteaptă să voteze la secția de votare din zona Stratford a Londrei să meargă la secția de votare de la Ambasadă.

La moment, la cele două secții de votare deschise în Londra s-au format cozi uriașe. Oamenii scandează că vor să voteze, în contextul în care cele 6.000 de buletine de vot se pot epuiza în curând.

UPDATE 16:40 Cetățenii moldoveni din diaspora participă într-un număr mai mare la vot decât în turul I. Până la ora 16:00 peste 85 de mii de cetățeni își exercitaseră deja dreptul.

Este îngrijorător de mare numărul celor prezenți la Stanford (Londra), unde la ora locală 13:30 deja votaseră 2.500 de cetățeni, în condițiile în care s-au repartizat doar 3.000 de buletine de vot. La cealaltă secție din capitala Marii Britanii votaseră 1.823 de persoane. În aceste condiții este clar că în următoarele ore se vor epuiza buletinele de vot.

UPDATE: 16:15 Moldovenii continuă să voteze foarte activ în cadrul turul II de scrutin al alegerilor prezidențiale. Prezența este una mai ridicată decât în turul I atât în țară, dar în special în diaspora.

Până la ora 15:30 au votat deja 1,2 milioane de cetățeni, sau 42% din cei cu drept de vot. În turul 1, la aceeași oră votaseră 1,1 milioane de alegători, cu aproape 100 de mii mai puțini.

UPDATE 16:00 Un moldovean stabilit cu traiul în Franța a venit la secția de votare cu perfuzia la braţ.
un-moldovean-de-la-paris-a-mers-la-vot-cu-perfuzia-dupa-el-24621

UPDATE 15:40 Moldovenii din Strasbourg se distrează la secțiile de votare. Aceștia au mâncat plăcinte de casă și au încins o horă în fața secției de votare.


UPDATE 15:20 Cetățenii moldoveni aflați peste hotare participă într-un număr mai mare la vot decât în turul I. Până la ora 14:30 diaspora a egalat numărul de alegători din primul tur, iar la ora 15:20 peste 74 de mii de moldoveni votaseră.

UPDATE 15:00 Primarul orașului Bălți și liderul formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, a votat duminică la Ambasada Republicii Moldova la Moscova.El a spus că și-a dat votul „împotriva regimului banditesc” al oligarhului Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreședinte al Partidului Democrat (PD).

„Am votat împotriva regimului banditesc al lui Plahotniuc. Nu sunt căutat de Interpol, nu mă ascund de nimeni. Acum, cu conștiința împăcată, merg la tir, la poligon. Vouă o zi bună. Toată lumea trebuie să iasă la vot, deoarece asta este viitorul țării”, a spus Usatîi.

UPDATE 14:35 Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a votat. Acesta spune că a votat împotriva „regimul oligarhului Plahotniuc”. Acesta a îndemnat cetăţenii să meargă la vot, spunând că aceștia poartă o resposabilitate aparte pentru viitorul părinților și a copiilor lor.

„Este de datoria noastră să ne exercităm acest drept. Dacă o face Diaspora, pe frig şi ploaie, trebuie şi noi cei de acasă să facem acelaşi lucru. Purtăm o resposabilitate aparte pentru viitorul părinților și a copiilor noştri. Îi îndemn pe toţi copiii din această ţară să meargă împreună cu părinţii lor şi să voteze pentru schimbarea în bine. Dacă nu o facem acum, vom intra într-un întuneric în care vrea să ne ducă acest regim criminal, Plahotniuc și din care nu vom putea ieși în mod democratic, prin vot”, a adăugat preşedintele PPDA.

„Am votat pentru schimbarea în bine a lucrurilor, pentru un trai mai bun, pentru viitorul copiilor mei și pentru decenţa din viaţa politică. Am votat pentru un preşedinte onest şi puternic”, a declarat Andrei Năstase la ieşire din secţia de votare.

UPDATE 14:05 Cetățenii Republicii Moldova votează în continuare foarte activ în cadrul turul II al alegerilor prezidențiale, prezența fiind una mai ridicată decât în primul tur de scrutin.

Astfel, la ora 14:00 a fost trecut pragul de un milion de cetățeni care s-au prezentat la vot, din totalul celor peste 3 milioane de moldoveni care au acest drept.

Este de menționat că în primul tur de scrutin acest prag a fost depășit în jurul orei 14:40, adică cu 40 de minute mai târziu.

UPDATE 13:35: Cetățenii moldoveni din diaspora participă într-un număr mai mare de vot decât în turul I. Până la ora 13:00 peste 45 de mii de cetățeni își exercitaseră deja dreptul.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, până la ora 12:30, cei mai mulți cetățeni votaseră la cele două secții deschise la Moscova, în ambele peste 1.400. Este de remarcat însă că în capitala Rusiei secțiile s-au deschis mai devreme.

Activ s-a votat și la București, Frankfurt, Paris sau Londra, unde la secțiile deschise votaseră peste o mie de cetățeni.

UPDATE: 13:25 Liderul PL, Mihai Ghimpu a votat viitorul şef al statului, care va conlucra cu majoritatea parlamentară:

„Am votat pentru un viitor președinte care va conlucra cu majoritatea parlamentară. Republica Moldova are nevoie de stabilitate ca niciodată. Avem toate instrumentele pentru a face reforme, pentru a schimba lucrurile. Avem sprijinul partenerilor. Avem acordul cu FMI. Cel puțin măcar să nu ne încurce”, a spus Ghimpu.

UPDATE: 13:15 După ce la primele ore ale dimineții moldovenii nu s-au prezentat foarte activ la vot, lucrurile s-au schimbat, iar până la ora 12:30 votaseră deja peste 700 de mii de cetățeni, o prezență mai mare decât în primul tur.

Cei 733 de mii de cetățeni care s-au prezentat la vot până la ora 12:30 reprezintă peste 25,5% din cei înscriși în listele electorale.

Comparativ, până la aceeași oră în primul tur votaseră puțin peste 22% din cetățenii înscriși în listele electorale.

UPDATE 12:53: Cetățenii moldoveni din diaspora participă într-un număr mai mare de vot decât în turul I. Până la ora 12:00 peste 30 de mii de cetățeni își exercitaseră deja dreptul.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, până la ora 11:00, cei mai mulți cetățeni votaseră la cele două secții deschise la Moscova, în ambele peste 1.100. Este de remarcat însă că în capitala Rusiei secțiile s-au deschis mai devreme.

 UPDATE 12:20: Candidatul forțelor antioligarhice la funcția de președinte, Maia Sandu, și-a exercitat dreptul de vot la ora 12:00. Ea a făcut un apel la cetățeni să participe masiv la vot și să fie vigilenți.

„Îi rog pe cei care nu au ajuns la vot, să facă acest lucru. Votul este foarte important. Să fim vigilenți astăzi. Să nu le permitem să ne fure votul”, a declarat Maia Sandu.

UPDATE 12:10 Mobilizare ieșită din comun a cetățenilor din stânga Nistrului la acest scrutin prezidențial. La mai multe secții de votare unde își pot exercita dreptul și cetățenii din Transnistria s-au format cozi.

Este și cazul comunei Varnița, acolo unde votează cetățenii moldoveni din Bender. Potrivit martorilor oculari, sute de mașini cu numere transnistrene se află la această oră la secțiile de votare din această localitate.

UPDATE: 11:55 Zeci de cetăţeni moldoveni stau la coadă, duminică, în faţa Ambasadei Republicii Moldova de la Bucureşti, pentru a vota noul preşedinte.

UPDATE 10:55 Președintele Nicolae Timofti și-a exprimat dreptul de vot, declarând că a votat pentru „binele țării, liniște și pace”.
„Îmi doresc să fie un preşedinte care să reuşească ceea ce nu am reuşit noi. Să fie schimbări mai bune. În primul rând, îmi doresc ca cetăţenii noştri să fie bine asiguraţi. Să le fie respectate drepturile lor fundamentale. Să gândească singuri, să hotărască soarta ţării”, a declarat Nicolae Timofti.

UPDATE 10:45 (INFOGRAFIC) Agitaţie electorală și PR negru contra unui candidat: Nereguli observate de Promo-Lex

Îngrădirea accesului observatorilor în unele secții de vot sau existența panourilor electorale în preajma secțiilor de vot, sunt unele dintre principalele încălcări pe care observatorii Promo-Lex le-au remarcat în primele ore ale procesului de vot. La Taraclia și Chișinău au fost identificate materiale de PR negru contra unui candidat.

UPDATE 10:40: Incidente în localitatea Step Soci din raionul Orhei, acolo unde un observator al scrutinului din partea PAS ar fi fost bătut de către primarul localității, membru al Partidului Democrat.

Update 10:20 Fostul preşedinte român, Traian Băsescu, a votat: „Vreau valori europene în Moldova”

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, şi-a exercitat dreptul de vot. Băsescu a venit la secția de vot de la Ambasada Republicii Moldova de la București, fiind însoțit de soția sa. Întrebat de jurnaliști pentru cine a votat, Băsescu a subliniat că a votat pentru „valorile europene în această ţară”.

Update 10:10 La această oră toate secțiile de votare deschise funcționează în regim normal. Din numărul total al alegătorilor incluși în listele electorale, până la ora 10.00, și-au exercitat dreptul la vot 241.546 de cetățeni, ceea ce constituie 8,54%.

În calitate de alegători, mai activi se dovedesc a fi bărbații, care s-au prezentat la urne în proporție de 52,16%. Circumscripția unde s-a înregistrat cea mai înaltă prezență la urne este în Rezina (7%), cea mai scăzută fiind în raionul Nisporeni (4,26%).

Localitatea cu cei mai activi alegători este Pocrovca, raionul Dondușeni, cu o prezență de 22,14%, iar cei mai pasivi sunt locuitorii din Cotelea, raionul Briceni, peste 1%.

La acest moment, secția care a înregistrat cea mai înaltă rată de participare a alegătorilor este secția nr. 211 din sectorul Rîșcani, mun. Chișinău (62%).

Update 09:50 Ploile puternice de noaptea trecută au făcut pagube în toată țara, lăsând unele localități în beznă și perturbând în acest fel procesul electoral.

În câteva localități din țară procesul electoral a început în lipsa energiei electrice. Echipele Union Fenosa activează pentru a remedia situația.

Update 09:40 Candidatul la funcția de președinte din partea PSRM Igor Dodon și-a exprimat dreptul de vot. El susține că Republica Moldova scrie astăzi o „nouă filă în istoria modernă”. Totodată, acesta se arată convins că va câștiga scrutinul.

„Este o zi istorică. De mâine începem o nouă filă în istoria țării. Moldova va fi o țară integră și suverană. Am votat pentru coii noștri și împotriva olgarhilor, a celor care au fost la guvernard, înmpotriva celor care vor să distrugă Republica Moldova. Cred că victoria va fi de partea noastră”, a declarat Dodon.

Update 09:00 Până la ora 09:00 circa 110 de mii de alegători au votat în cadrul scrutinului prezidențial, echivalentul a 4% din numărul total de alegători. Cei mai matinali alegători sunt persoanele trecute de vârsta a doua.

Potrivit datelor CEC, până la ora 09:00 circa 110 de mii de alegători și-au exprimat dreptul de vot. Dintre aceștia, 36,2% sunt persoane trecute de 56 de ani. Tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani au cea mai mică pondere de votare până la această oră (7,5%), alături de persoanele trecute de 70 de ani au votat în număr mai mare (aproape 7,2%.)
9Update 08:30. Premierul Filip a votat: „Noul președinte trebuie să se dezică de retorica electorală”

Prim-ministrul Pavel Filip își dorește un președinte care să înțeleagă situația din Republica Moldova și să conlucreze cu instituțiile statului pentru a moderniza țara. Despre asta a anunțat Filip la ieșirea din secția de votare, unde și-a exprimat dreptul de vot.

„Vreau să-i felicit pe toți, pentru că această campanie a luat sfârșit. Sper ca noul președinte să se dezică de retorica electorală și să tragă în aceeași direcție ca și Guvernul, fiindcă avem reforme care trebuie duse până la capăt, în interesul cetățenilor”, a spus Filip.

Update 08:00. Până la ora 8:00, 1,5% sau peste 43 de mii de alegători s-au prezentat la urnele de vot. De menționat că, numărul tinerilor de până la 28 de ani care și-au exprimat dreptul constituțional este mult mai mare decât la 30 octombrie.

La primul tur de scrutin au votat 1,44 milioane de cetățeni, dar peste 22 de mii de voturi au fost declarate nevalabile. De cele 1,418 milioane de voturi valabile, peste 680 de mii au mers la Igor Dodon, în timp ce Maia Sandu a acumulat aproape 550 de mii de voturi.

Dacă am avea o prezență similară cu cea din primul tur, atunci candidatul care va acumula 720 de mii de voturi poate fi declarat câștigător. Observăm că în cazul în care cei doi candidați își păstrează voturile din primul tur, atunci Igor Dodon ar mai avea nevoie de aproximativ 40 de mii de voturi, în timp ce Maia Sandu trebuie să atragă peste 170 de mii de sufragii.

Totuși, în cele două săptămâni de la primul tur s-a pornit un val mobilizator extrem de vizibil, astfel există toate șansele ca în turul 2 numărul celor prezenți la vot să crească.

Așa s-a întâmplat și la scrutinul din 1996, atunci când în turul 2 au votat cu peste 100 de mii de cetățeni în plus sau cu aproape 7%.

Dacă și în acest an prezența ar crește cu 100 de mii de alegători, atunci viitorul președinte, pentru victorie, va trebui să acumuleze cel puțin 770 de mii de voturi.

Amintim că după turul 1 pentru Igor Dodon și-a anunțat susținere Dumitru Ciubașenco (85 de mii de voturi) în timp ce pe Maia Sandu o susțin Iurie Leancă, Mihai Ghimpu și Ana Guțu (72 de mii de voturi).

Secțiile de vot se deschid la ora 7:00, inclusiv în cazul celor 100 din diaspora, și se închid la 21:00. Legislația permite ca în cazul în care la ora închiderii secțiilor de vot pe teritoriul acestora se mai află votanți, să activeze până ce toți și-au exprimat dreptul.

Primele rezultate ale alegerilor le vom avea după ora 21:30, iar periodic, pe tot parcursul zilei, Independent.md vă va ține la curent cu mersul votării, prezența la vot și cele mai importante detalii ale scrutinului de astăzi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...