Ar putea fi întors rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA? Un candidat cere renumărarea voturilor

by Genko Genko

O fostă candidată independentă în alegerile prezidențiale din SUA, ecologista Jill Stein, a reușit să strângă cei 1,1 milioane de dolari necesari pentru a cere o renumărare a voturilor în statul Wisconsin, a anunțat stafful său de campanie, informează AFP.

Situat în nordul SUA, Wisconsin se numără printre statele foarte disputate în timpul alegerilor prezidențiale, câștigate la 8 noiembrie de republicanul Donald Trump, în fața democratei Hillary Clinton.

Echipa de campanie a lui Jill Stein evocă „anomalii” pentru a cere o nouă numărare a voturilor în Wisconsin, precum și în alte state-cheie, cum sunt Pennsylvania (est) și Michigan (nord), unde Donald Trump a câștigat cu o marjă foarte mică.

„Trebuie să fie declanșată o anchetă asupra rezultatelor neașteptate ale acestor alegeri și anomaliilor înregistrate, înainte ca alegerile din 2016 să fie validate”, a explicat fosta candidată a Green Party pe site-ul său. „Felicitări pentru că ați adunat banii necesari unei noi numărări a voturilor în Wisconsin”, a notat Stein pe site-ul său de pe internet.

Această renumărare a voturilor în Wisconsin ar putea relansa controversa cu privire la legitimitatea scrutinului prezidențial american, chiar dacă Hillary Clinton și-a recunoscut înfrângerea, la finalul unei campanii extrem de acide.

Alegerile din Wisconsin au fost câștigate la 8 noiembrie de republicani, pentru prima dată după realegerea lui Ronald Reagan, în 1984.

Pentru renumărarea voturilor în Pennsylvania, trebuie strânși 500.000 de dolari înainte de 28 noiembrie, iar în Michigan — 600.000 de dolari înainte de 30 noiembrie.

Hillary Clinton a adunat cu două milioane de voturi mai mult decât contracandidatul său republican, potrivit Cook Political Report. Însă acest avans de 1,5 procente nu schimbă nimic din rezultatul alegerilor, Donald Trump câștigând majoritatea marilor electori, lucru necesar pentru a ajunge președinte la Casa Albă.

CITIȚI ȘI...