AP: Traficanţii din Republica Moldova încearcă să vândă materiale radioactive teroriştilor

by Genko Genko

Traficanţi din Republica Moldova, care ar avea legături ruse, încearcă să vândă materiale radioactive teroriştilor, căutând în special clienţi care sunt inamici ai Occidentului, relatează site-ul agenţiei Associated Press, care a realizat o anchetă pornind de la patru cazuri dejucate în cinci ani.

Valentin Grosu, un traficant reţinut anul acesta, a cerut 2,5 milioane de euro de la un client, oferindu-i în schimb suficient cesiu radioactiv pentru a contamina câteva străzi.

„Poţi fabrica o bombă nucleară, care ar fi perfectă pentru (gruparea teroristă) Stat Islamic”, a afirmat traficantul. „Dacă ai legătură cu ei, afacerea va merge bine”, a continuat acesta.

Clientul traficantului era un informator şi a fost nevoie de circa 20 de întâlniri pentru a-l convinge pe Grosu că este un reprezentant autentic al grupării Stat Islamic.

În final, cei doi au făcut un schimb de bani contra o mostră de material radioactiv, într-o operaţiune în urma căreia Grosu a ajuns în închisoare.

Acest caz, care nu a fost dezvăluit anterior, este una din cel puţin patru tentative dejucate în ultimii cinci ani, în care reţele criminale cu presupuse conexiuni ruse au încercat să vândă materiale radioactive extremiştilor prin Republica Moldova, potrivit investigaţiei realizate de AP.

Din motive strategice, în majoritatea operaţiunilor, arestările au fost efectuate după obţinerea unor mostre de materiale nucleare, nu a unor cantităţi mari. Acest lucru înseamnă că, dacă traficanţii aveau acces la întreaga cantitate de material propusă spre vânzare, aceasta a rămas în mâinile lor.

CITIȚI ȘI...