Anual mor 14 mii de ruși pentru că beau diferite lichide toxice care conțin alcool

by Genko Genko

În regiunea Irkutsk a fost introdusă stare de urgenţă după ce peste 70 de persoane au murit din cauza consumului de ulei de baie. Pe eticheta produsului scrie că soluţia conţine 93% alcool etilic.

Ulterior, Biroul regional Rosalkogolregulirovanie (Autoritatea care reglementează piaţa alcoolului) a anunţat că, în realitate, uleiul de baie băut de victime conţinea alcool metilic şi antigel.

Potrivit Rospotrebnadzor, în 2015, din cauza otrăvirii cu „produse care conţin alcool”, în Rusia au murit mai mult de 14 de mii de oameni. Agenţia precizează că principala cauza a morţii a fost intoxicaţia cu etanol şi „alcool nespecificat” – parfumuri şi apă de colonie, soluţii de curăţat geamuri, alcool surogat, alcool industrial, lichid de frână, antigel şi altele.

Cum s-a ajuns la acest lucru?

Uleiul de are utilizări în cadrul „băilor terapeutice”. Se crede că dacă faci baie cu extract de păducel este extrem de benefic pentru sănătate, în special pentru piele. Din punct de vedere ştiinţific eficienţa acestei proceduri nu a fost dovedită, scrie paginaderusia.ro.

Însă amatorii de alcool ieftin folosesc produsele respective pentru că le oferă un acces ieftin la alcool. În magazine, preţul minim pentru o sticlă de vodcă de 0,5 l este de 190 de ruble (3 euro). Mulţi ruşi (în special alcoolicii), pur şi simplu nu îşi pot permite să cumpere băutură de calitate, astfel încât consumă tot felul de surogate. Cu toate acestea, „concentratul de baie păducel”, din care au murit în Irkutsk mai mult de 60 de oameni – nu este mult mai ieftin că o vodcă – 60 ruble per 250 mililitri.

Potrivit RBC, surogatele spirtoase sunt consumate în loc de băuturi alcoolice în mod regulat de fiecare al zecelea rus. Piaţa de surogat spirtos reprezintă 20% din piaţa de băuturi alcoolice. În multe regiuni din Rusia există chiar aparate stradale care vând sticluţe cu tot felul de loţiuni pe bază de alcool. O astfel de sticluţă costă 20 de ruble şi poate fi cumpărată în orice moment al zilei chiar şi de către copii.

Aproape orice substanţă care conţine alcool – poţiuni, loţiuni, apă de colonie, detergenţi lichizi – sunt utilizate de ruşi altfel decât scrie pe eticheta. „„Păducelul” este unul dintre cele mai populare ”branduri”. În afară de uleiul de baie, extractul de păducel este utilizat în loţiuni şi țincturi medicale.

CITIȚI ȘI...