ANSA a depistat produse expirate în depozitele aflate în gestiunea Ministerului Educației

by Genko Genko

Subdiviziunile ANSA, timp de cinci zile, au efectuat controale la 6 depozite alimentare aflate în gestiunea Ministerului Educației, de unde sunt distribuite produse alimentare la instituţiile de învățământ. De asemenea, verificării au fost supuse și 323 blocuri alimentare din instituții şcolare şi 238 blocuri alimentare din instituţiile preşcolare.

La unele din obiectele supuse controlului au fost constatate neconformităţi de ordin tehnic-sanitar, depistate produse neconforme, cum ar fi:

-produse cu termenul expirat: fasole – 5 kg, ceai negru – 5 pachete x 100 g, mazăre verde – 1 borcan (720 g), 3 borcane (500g), lapte condensat – 85 buc. (380g), lapte pasteurizat, ulei de floarea soarelui, ouă, lapte, turte dulci, magiun de mere (64 kg), pâine, piper negru, covrigei, cacao.

-produse neetichetate sau cu eticheta necorespunzătoare: stafide – 1 kg, prune uscate – 3 kg, peşte, pulpe de găină.

-produse afectate de rozătoare: napolitane cu aromă de lapte – 2,5 kg,-

-produse fără acte de conformitate sau acte necorespunzătoare: pâine, fructe, legume, peşte, caşcaval, colţunaş cu cartofi,  ouă de găină, produse de patiserie, stafide, mere uscate, fileu de peşte congelat, zahar.

La multe obiecte data eliberării certificatului sanitar-veterinar la produse din carne nu corespunde cu data fabricării indicate pe etichetă, la produsele de origine vegetală certificatele de inofensivitate lipsesc sau nu corespund. Responsabilitatea pentru încălcările admise revine în aceste cazuri agenților economici și persoanelor care recepționează produse alimentare pentru alimentația copiilor.

S-au depistat alimente din lista produselor interzise în alimentaţie la şcoli şi grădiniţe – chifle, urechiuşe, conuri cu creme vegetale, lapte condensat.

Toate produsele neconforme au fost retrase din consum, cele cu termen expirat  au fost nimicite, s-au întocmit procese verbale de contravenţie faţă de persoane care au comis contravenţii.

În urma controlului efectuat la depozitele din  mun. Chișinău, care furnizează produse alimentare instituțiilor de învățământ școlar și preșcolar, au fost prelevate 80 probe de produse alimentare şi remise către Centrul Republican de Diagnostică Veterinară şi la laboratorul Centrului Național Sănătate Publică, pentru efectuarea investigaţiilor.

CITIȚI ȘI...