ANRE: Scumpirile la carburanți vor continua

by Genko Genko

După ce astăzi câteva companii petroliere au majorat prețurile la benzină și motorină, în medie, cu 60-80 de bani per litru, aceste scumpiri vor continua, anunță Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Câteva companii petroliere au notificat marți (ANRE) despre majorarea preţurilor de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei de la 3,6% la 9,1% sau în mediu cu un leu per litru de benzină A – 95 şi 98 bani per litru de motorină.

„Specialiştii ANRE consideră că majorarea preţurilor cu amănuntul la carburanţi este determinată, în principal, de deprecierea semnificativă a leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Preţurile cu amănuntul la benzină și motorină sunt stabilite, conform Legii privind produsele petroliere, de către agenţii economici care activează pe această piaţă în conformitate cu Metodologia formării şi aplicării preţurilor la produsele petroliere, aprobată de ANRE.

Aceste preţuri se stabilesc reieşind din preţurile de vânzare cu ridicata a benzinei și motorinei şi din cheltuielile aferente activităţii de comercializare cu amănuntul a acestora, în conformitate cu standardele naţionale de contabilitate, aplicându-se o rată de rentabilitate de cel mult 10 la sută, prevăzută de metodologia nominalizată.

Marți, mai multe companii au majorat prețul benzinei A – 95 cu 60 de bani, până la 17,05 lei, iar cel al motorinei cu 80 de bani, până la 16,35 lei.

Asta pe fondul scăderii în ultimele 7 luni cu peste 60% a prețului petrolului, care a dus și la reduceri la prețurile carburanților în statele UE cu 25%-40%

Cel mai relevant exemplu în acest sens este România, acolo unde din iunie 2014, benzina s-a ieftinit cu peste 30%, de la 6,27 lei până la 4,7 lei.

În Republica Moldova, în iunie 2014, un litru de benzina putea fi procurat cu 18,3 lei, iar astăzi cu 17 lei. Asta ar însemna o ieftinire de doar 7%.

Republica Moldova importă peste 80% din carburanți de la rafinăriile din România.

CITIȚI ȘI...