Angela Merkel: Europa va face totul pentru ca Rusia să redevină partenerul ei

by Genko Genko

Cancelarul german Angela Merkel a pledat miercuri, la Demmin, în nordul Germaniei, pentru ideea ca Moscova să „redevină partenerul” Europei, afirmând că statele membre UE vor să contureze „ordinea europeană împreună cu Rusia, nu împotriva ei”, relatează agenţia rusă Tass, citată de Mediafax.

Statele membre UE „vor face totul pentru ca Rusia să redevină partenerul lor”, a anunţat cancelarul german în cadrul unei reuniuni a Uniunii Creştin-Democrate (CDU) la Demmin, în nordul Germaniei. „Vrem să conturăm ordinea europeană împreună cu Rusia, nu împotriva ei”, a continuat Merkel.

În acelaşi timp, Angela Merkel a atenţionat că alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia a fost „o încălcare a dreptului internaţional”. Prin urmare, a subliniat ea, „Germania şi Franţa nu îşi vor slăbi eforturile, ci vor face totul pentru ca Ucraina să meargă pe o cale a sa, care să respecte integritatea teritorială”. Însă, a recunoscut cancelarul german, procesul de restabilire a păcii în estul Ucrainei va fi foarte dificil.

Totodată, Angela Merkel nu a exclus posibilitatea înăspririi sancţiunilor împotriva Rusiei dacă nu se va respecta armistiţiul intrat în vigoare duminică în estul Ucrainei.

Anterior, la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, care a avut loc la 7 februarie, cancelarul Germaniei a declarat, de asemenea, că „Europa vrea să-şi contureze securitatea împreună că Rusia, nu împotriva ei”.

Liderii occidentali şi Kievul acuză Rusia că alimentează conflictul furnizându-le arme şi antrenându-i pe separatiştii proruşi care luptă împotriva forţelor ucrainene în estul Ucrainei, dar şi că trimite trupe peste graniţă pentru a participa la lupte. Moscova neagă acuzaţiile care i se aduc.

CITIȚI ȘI...