Angajați de la Moldtelecom, Unic, RED Nord și Molddata, printre finanțatorii PD

by Genko Genko

Campania electorală a partidelor politice în scrutinul local din iunie curent a fost finanțată din greu, la fel ca și în alegerile parlamentare din noiembrie trecut, de angajați ai firmelor, care au câștigat contracte grase cu statul în ultimii ani.

Analiza rapoartelor financiare depuse de formațiunile politice la Comisia Electorală Centrală (CEC) în scrutinul din 14 iunie 2015 a scos la iveală faptul că fondatorii, administratorii și simplii angajați ai unor firme care au încheiat contracte de achiziție cu diferite instituții ale statului se numără printre sponsorii generoși ai partidelor. Unele dintre aceste companii au obținut contracte grase chiar în toiul campaniei electorale, arată o investigație a Centrului de Investigaţii Jurnalistice.

În campania electorală pentru alegerile generale din iunie anul curent cel mai mult a cheltuit Partidul Democrat (PDM) – 23,8 mln de lei, fiind urmat de Partidul Socialiștilor (PSRM) – cu 18,5 mln de lei și de Partidul Nostru (PPPN) – 13,7 mln de lei. Celelalte formațiuni politice au avut bugete mai modeste: PCRM – 8,2 mln lei, PLDM – 6,8 mln lei, PL – 4,6 mln lei, PPEM și Ravnopravie câte 2,3 mln lei și, respectiv, 2,6 mln lei.

Donatorii PDM

Cel mai frumos tablou se conturează la Partidul Democrat, pentru care au făcut donații de zeci și sute de mii de lei angajați ai peste 50 de agenți economici, care au beneficiat de contracte de milioane de lei pe bani publici.

SA RED Nord

Cea mai mare sumă în bugetul PDM – 1.072.700 de lei a fost vărsată în bugetul PDM de tocmai 50 de angajați ai SA RED Nord și SA RED Nord Vest, două societăți pe acțiuni cu capital de stat. Ministerul în gestiunea căruia se află sectorul energetic al țării este cel al Economiei, condus de Stephane Bride – ministru promovat de PDM.

SA Moldtelecom

Angajații SA Moldtelecom au donat împreună peste 700.000 lei. Această instituție e subordonată MTIC. Ministrul MTIC este Pavel Filip, înaintat din partea PDM.

SA UNIC

Natalia Sanduţa, directorul magazinului UNIC, este membru PDM și a participat la alegerile locale 2015 în calitate de candidat la funcția de consilier în CMC din partea PDM. Nouă angajați ai Societății conduse de Sanduța au donat împreună 120 de mii de lei. SA UNIC a câștigat tendere în valoare de 234.000 de lei pentru livrarea diferitelor materiale și rechizite de birou. 60 de mii de lei au intrat în conturile firmei de la Procuratura Generală pentru achiziționarea covoarelor.

SA Drumuri-Edineț

Donații importante pentru PDM – 100.000 de lei – au făcut și trei angajați ai SA Drumuri-Edineț, printre care directorul întreprinderii, Leonid Corcimari.

SA Constructorul Telenești

Donații importante a făcut și Mihail Tetelea, angajat la SA Constructorul Telenești. Acesta a donat PDM 80 de mii de lei la alegerile locale. În 2012 , firma SA Constructorul Telenești a încheiat un contract de peste 305 mii de lei cu Consiliul Raional Telenești pentru prestarea lucărilor de reparație a trotuarelor în satul Mândrești. La cârma primăriei din satul cu pricina a venit un democrat după alegerile din acest an, iar în CR Telenești, democrații au obținut 10 mandate.

SA Molddata

70 de mii de lei au intrat în pușculița PDM de la angajații Companiei Molddata, insituție din subordinea unui alt minister, al cărei conducere este numită de PDM – Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. SA Molddata a încheiat, între 2011 și 2015 contracte de achiziție cu diferite instituții ale statului, în sumă totală de 1.622.216 lei.

Serghei Rapcea

90 de mii de lei a donat democraților Seghei Rapcea, membru PDM, actualmente consilier raional la Anenii-Noi din partea PD.

SRL Oztor

Valeriu Veleșcu, angajat la SRL Oztor, a donat PDM 70 de mii de lei. Firma unde este angajat Veleșcu prestează o gamă largă de servicii – de la construcții ale edificiilor, la construcția stadioanelor, reparații, amenajarea localităților și chiar servicii de alimentare cu apă. Astfel, în perioada 2011-2014, firma a încheiat contracte cu diferite instituții ale statului, în valoare totală de aproape 9 milioane de lei.

Vaspus SRL

Vasile Pușcaș, angajat al Vaspus SRL, companie specializată în construcția rețelelor de apeduct, a contribuit la completarea fondului electoral al PDM cu 60 de mii de lei. În 2011-2015, compania respectivă a câștigat tendere de 4,6 mln de lei.

SRL Ranao-Transcom
Alexandru Rotari, fondatorul și administratorul companiei SRL Ranao-Transcom a fost generos cu PDM, donând 60 de mii de lei. Firma la care își primește salariul a câștigat două licitații publice cu primăria Rezina, în sumă de circa 424 de mii de lei.

Totul despre donatorii PDM citiți în continuare aici.

CITIȚI ȘI...