Anchetă finalizată în dosarul Colectiv

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dosarul Colectiv ajunge în curând în faţa judecătorilor, odată cu cei şase acuzaţi, patroni de club şi de la firma pirotehnică. 171 de pagini descriu o moarte îngrozitoare şi arată că nepăsarea şi erorile au făcut 64 de morţi.

„În indolenţa vecină cu intenţia, la organizarea spectacolelor, prin clauze contractuale inculpaţii au impus repetat condiţii de atragere a unui public cât mai numeros în beneficiul propriei societăţi, deşi erau conştienţi de riscurile datorate spaţiului impropriu şi măsurilor neluate privind situaţiile de urgenţă”, arată procurorii într-un draft al rechizitoriului, potrivit Mediafax.

Unul dintre cei prezenţi în club a descris momentele de groază din Colectiv şi cum a încercat să se salveze cu berea din sticlă.

„Am mers pe burtă şi datorită faptului că aerul devenise irespirabil mi-am scos puloverul, l-am udat cu berea care o mai aveam în sticlă şi mi-am acoperit căile respiratorii. Cu toate acestea puloverul s-a impregnat cu miros de fum într-un timp scurt. Am continuat să mă târăsc până când am observat o fantă de lumină şi m-am deplasat în direcţia respectivă, trecând pe lângă persoane care erau întinse pe jos şi gemeau. Se auzea cum cineva lovea în uşa de acces şi striga după ajutor. M-am îndreptat în direcţia respectivă, uşa a fost deschisă şi cu şuvoiul de mulţime am ieşit şi eu.”, se arată în declaraţia unui tânăr prezent în noaptea incendiului în clubul Colectiv.

Totodată, din declaraţiile suspectului Moise Marian rezultă că a încercat să folosească extinctorul pus la dispoziţie de debarasatorul Stanciu Viorel, mai înainte de începerea spectacolului, însă a constat că nu funcţionează, fiind expirat.

În dosar, procurorii menţionează că, în incinta clubului Colectiv, exista un afiş, într-un loc vizibil, în care în care se anunţa că se interzice folosirea focul şi a articolelor pirotehnice în cadrul clubului, inclusiv „spectacole cu foc deschis şi jocuri de artificii”, măsură despre care anchetatorii susţin că era una formală, întrucât spectacole pirotehnice s-au folosit şi în alte rânduri.

De altfel, se menţionează în dosar că şi cei trei acţionari au recunoscut că cel puţin într-o ocazie, au permis şi desfăşurarea unor evenimente cu reprezentaţie artistică ce includea folosirea focului deschis.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a finalizat ancheta în cazul Colectiv, urmând finalizarea rechizitoriului şi trimiterea acestuia către instanţă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...