(ANALIZĂ) Europa să se pregătească pentru ce e mai rău din partea lui Trump

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Tancurile Rusiei ar putea fi deja la periferia capitalei Estoniei, Tallinn, înainte ca Donald Trump să se instaleze la Casa Albă, avertizează Alexander J. Motyl, profesor de științe politice la Rutgers University-Newark, într-o analiză apărută pe site-ul think tank-ului american Atlantic Council. Mai mult decât atât, Trump însuși ar putea încuraja Rusia să își stabilească o sferă de influență în Europa de Est, adaugă politologul.

Estonia, Lituania și Letonia sunt cele mai vulnerbile în fața unei eventuale agresiuni din partea Federației Ruse și, fără susținerea SUA în cadrul NATO, nu se poate baza pe o intervenție a Alianței în apărarea lor, apreciază Alexander J. Motyl.

Speranța stă în mișcările de rezistență naționaliste, active în toate cele trei țări baltice după cel de-al Doilea Război Mondial.

De altfel, autorităţile din Lituania îşi învaţă cetăţenii ce să facă în caz de invazie rusească. O broşură de 75 de pagini cu recomandări a fost distribuită în zeci de mii de exemplare.

Lituanienilor fără pregătire militară li se spune cum să identifice tancuri, gloanţe şi mine ruseşti, dar şi cum să supravieţuiască în natură în caz de nevoie. Mai mult, guvernul a lansat o linie telefonică gratuită la care cetăţenii pot anunţa dacă suspectează pe cineva că este spion al Rusiei.

Aproape la fel de vulnerabilă este și Republica Belarus, care deja are militari ruși pe teritoriul său, atrage atenția profesorul de la Rutgers University-Newark.

În ceea ce privește Ucraina, vulnerabilitatea este mai mult politică decât militară. În urma unei înțelegeri între Putin și Trump, SUA ar putea recunoaște anexarea Crimeii de către Rusia, în schimbul retragerii forțelor armate ale Moscovei din Donbas, se arată în analiza citată.

„Este posibil ca scenariile cele mai sumbre să nu se materializeze, dar Belarus, Estonia, Lituania și Letonia nu își permit luxul să aștepte limpezirea situației după alegerile din SUA și apoi să vadă ce au de făcut. Trebuie să se pregătească imediat pentru ce e mai rău. Balticii și cei din Belarus trebuie să se pregătească pentru un război de gherilă de durată. Ucrainenii trebuie să aibă un plan B în cazul în care Putin decide să transforme regiunea Donbas într-un cal troian”, avertizează Alexander J. Motyl.

În opinia sa, Europa trebuie să înțeleagă că s-ar putea confrunta cu posibilitatea ca, peste un an sau doi, tancurile rusești să ajungă la frontierele răsăritene ale UE. În aceste condiții, valuri de refugiați est-europeni ar putea cere azil în UE, iar Rusia, supraextinsă militar și slăbită economic, ar putea fi aproape de colaps, susține politologul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...