Analist: Oligarhii vor să distrugă orice încercare de apariție a unei forțe veritabile proeuropene

by Genko Genko

Oligarhii care controlează astăzi Republica Moldova fac tot posibilul pentru a distruge orice încercare de apariție a unei forțe pro-europene veritabile, curate, este de părere analistul politic Armand Goșu.

În opinia analistului, cele trei partide constituante ale AIE 3 se află într-o „lipsă de legitimitate acută” și încearcă să înghețe „scena politică, mai ales în zona de centru, centru-dreapta, unde sunt poziționate partidele pro-europene, pentru a nu apărea noi concurenți electorali pe această parte a eșichierului politic”.

Armand Goșu susține că, profitând de lejeritatea cu care au fost tratați de către Bruxelles, guvernanții de la Chișinău au compromis procesul de integrare europeană.

„Uniunea Europeană în mod total eronat a închis ochii la multe din derapajele care se puteau observa la Chișinău. A închis ochii la criticile care veneau dinspre societatea civilă și a cauționat politicieni care, e drept, mult mai târziu ne-am putut da seama că nu au făcut altceva prin prestația lor decât să compromită idealurile sincere pro-europene ale unei mari părți a electoratului din Republica Moldova”, a punctat Goșu în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Goșu remarcă și faptul cum oligarhii, controlând o mare parte din mass-media, încearcă să boicoteze protestele din Piața Marii Adunări Naționale, dar le promovează pe cele din fața Parlamentului.

„Luați, de exemplu, felul în care unele televiziuni reflectă cele două mitinguri maraton din centrul Chișinăului: cu simpatie, cu umor aproape, descriu acțiunile din tabăra socialiștilor, de la corturile socialiștilor, cu Dodon, Usatîi, Ghimpu care îi vizitează, pe când aceleași televiziuni privesc cu foarte multă ostilitate tabăra Platformei Civice DA, de unde s-ar putea naște o alternativă pro-europeană profund democrată, la actualele partide politice care și-au îndeplinit misiunea istorică după 4-5 ani de zile, dar s-au corodat, sunt compromise. Iar dacă aceste partide vor continua totuși să se mențină aproape cu obstinație, cu forța să se lege de cârma navei, ei nu vor face decât să scufunde nava, să compromită idealurile europene ale electoratului Republicii Moldova”, a subliniat Armand Goșu.

CITIȚI ȘI...