Ambasador român: Prezența trupelor rusești în Transnistria reprezintă o violare destul de clară a Constituției suverane a Moldovei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Prezența trupelor rusești în regiunea separatistă Transnistria reprezintă o violare destul de clară a Constituției suverane a Moldovei, precum și a angajamentului rusesc și este percepută ca fiind un risc de securitate națională de către cei doi vecini — Ucraina — o țară în război și un partener al alianței NATO, dar și România — membru NATO. Opinia este împărțită de ambasadorul român Sergiu Celac, membru în Consiliului științific la New Strategy Central.

În cadrul prezentării cu tema ,,Perspectiva Romaniei asupra securității și stabilității la Marea Neagră” susținută în cadrul AP NATO, acesta a declarat că ,,față de alte conflicte nerezolvate din regiune, dezvoltarea și problema Transnistriei și a Republicii Moldova, deși tehnic nu are graniță cu Marea Neagră, sunt de o relevanță imediată în termen de securitatea regională vizavi de termeni militari”.

,,Prezența trupelor rusești vizavi de enclava transnistreană reprezintă o violare destul de clară a Constituției suverane a Moldovei, precum și a angajamentului rusesc. Este percepută ca fiind un risc de securitate națională de către cei doi vecini — Ucraina — o țară în război și un partener al alianței NATO, dar și România — membru NATO”, a declarat oficialul.

Această apreciază că insistența rușilor încă din 1992 vizavi de un statut de autonomie pentru Transnistria, cu prerogativele de politică externă, par a fi un template, un tabel pentru ceea ce se întâmpla în zona Donbas-ului în Ucraina.

În ceea ce privește perspectivele realiste pentru cooperarea regională, Sergiu Celac a apreciat că situația curentă caracterizată de aceste tendințe de mișcare a granițelor nu poate să dureze prea mult.

,,Puterea noastră și hotărârea noastră calmă poate încă să împiedice să se întâmple ce e mai rău. Avem dreptul să sperăm în mod realist că rațiunea și interesul propriu vor prevala. Altfel, diversele acțiuni de cooperare între guverne și inițiativele societății civile, inclusiv dimensiunea parlamentară din zona Mării Negre aproape că au devenit irelevante de jocurile geo-politice cu rezultate nesigure. (…) Este mai important acum decât oricând să ținem aproape flacăra acestor instituții și organizații, chiar și cu așteptări reduse că vom obține rezultate semnificative. Acest rezultate vor fi utile când se schimbă contextul politic, inevitabil”, a menționat ambasadorul român.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...