Alianță majoritară în CMC; Acordul coaliţiei la nivel municipal, semnat

by Genko Genko

Cele patru partide proeuropene din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) au ajuns la o înțelegere, semnând în această seară acordul de constituire a unei Coaliții.

Din noua Alianţă fac parte consilierii Partidului Liberal, cei ai blocului „Iurie Leancă”, cei din Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat din Moldova.

Astfel, Alianţa proaspăt formată are sprijinul a 26 de consilieri, dintre care 17 liberali, 6 reprezentanți ai blocul „Iurie Leancă”, 2 liberal-democraţi şi un democrat. De partea cealaltă, partidele de stânga, PSRM, PCRM şi formaţiunea „Partidul Nostru”, au împreună 25 de voturi.

Potrivit primarului general al capitalei, Dorin Chirtoacă, prin semnarea Acordului „se revine la democrație”, asta după ce în ultimii 8 ani, doar în doi a existat o majoritate în CMC.

De partea cealaltă, Oazu Nantoi a declarat că semnarea Acordului „este un mandat de încredere, oferit Partidului Liberal și domnului primar”.

Anterior, reprezentanții fracțiunilor PSRM, PN și PCRM au acuzat partidele „proeuropene” de „interese obscure”.

„Vedeți cum așa-zișii proeuropeni s-au închis în spatele unei uși și nu mai iese de acolo fum alb. Au stat ieri 6 ore, astăzi continuă. Noi îi așteptăm deja de 45 de minute. De fapt vedem cum așa-zișii ‘proeuropeni’ din nou nu pot împărți ciolanul”, a declarat consilierul PN Ilian Cașu.

Socialistul Ion Cebanu a condamnat „lipsa de transparență” de care dau dovadă reprezentanții celor patru partide.

„Dacă aveau măcar un pic de respect pentru cei care i-au ales, pentru presă, nu ar fi procedat așa. De ce nu permit presei să intre, să se vadă despre ce se discută acolo și cum discută? De fapt este o nouă acțiune de împărțire a intereselor în Chișinău”, a declarat Cebanu.

Consiliul Municipal Chișinău este format din 19 consilieri PSRM, 17 PL, 6 PPEM, câte 3 PCRM și PN, 2 PLDM și unul PD.

CITIȚI ȘI...