Alexandru Tănase: În Republica Moldova există un „politbiuro” care decide totul

by Genko Genko

Republica Moldova este guvernată prin persoane interpuse. Adevărații decidenți sunt alții decât cei care dețin anumite funcții în stat, spune președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova, Alexandru Tănase, într-un interviu pentru Deutsche Welle.

Potrivit acestuia, în Republica Moldova corupția este generată de actualul sistem politic şi administrativ din ţară, care permite exercitarea unui control quasi-general asupra puterii de stat şi reduce la zero ideea de separație a puterilor în stat.

„Republica Moldova este guvernată prin persoane interpuse. Adevărații decidenți sunt alții decât cei care dețin anumite funcții în stat. Această problemă nu poate fi rezolvată prin proteste, demisii şi, cu atât mai mult, prin măsuri represive. Este necesară o reformă structurală fundamentală de asemenea natură, încât nimeni să nu poată controla întreaga putere în stat. Atâta timp cât într-un cabinet, unde încap trei-patru persoane, se va decide cine va fi şeful statului, mai apoi, în același cabinet, se va decide pe cine acest şef al statului va propune ca prim-ministru, şi tot așa mai jos, nici un protest, demisie sau arestări nu vor avea niciun efect”, spune Tănase.

În asemenea situații, președintele Curții Constituționale spune că este necesar de a modifica sistemul astfel încât să avem partide cu democrație internă, unde deciziile ar fi luate de organele de partid, dar nu pe culoare.

„Este necesar să avem un parlament, unde deputații ar avea vocea lor, dar nu doar vociferează ce le spune şefu. Doar asemenea reforme pot conduce la o altă calitate a guvernării, implicit şi la dispariția marii corupții”, mai spune Tănase.

„Instituțiile statului nu funcționează așa cum trebuie să funcționeze deoarece sistemul de stat este astfel construit. Din moment ce avem un sistem ce permite ca puterea de stat să fie distribuită şi exercitată de trei-patru persoane, dar nu de parlamentari şi de membrii guvernului, altfel nici nu poate fi. Avem un sistem apropiat celui sovietic, unde există un „politbiuro” care decide totul, iar miniștrii și deputații, doar validează aceste decizii”, a mai spus Tănase.

Dacă lucrurile nu se vor schimba, președintele Curții Constituționale admite că peste câțiva ani, vom ajunge să constatăm că sistemul se va adapta, iar lucrurile vor rămâne în mare parte la fel. „Să nu uităm că justiția şi sistemul de urmărire penală este format tot de zona politicului. Iată de ce, fără o reformă fundamentală a sistemului politic, lichidarea marii corupții nu va fi posibilă”, spune Tănase.

CITIȚI ȘI...