Ajutor nesperat primit de Coreea de Nord din partea Rusiei; O lovitură pentru SUA?

by Genko Genko

O întreprindere publică rusă a stabilit o nouă conexiune la Internet cu Coreea de Nord, a doua după cea care trece prin China, ceea ce ar putea să dăuneze eforturilor Statelor Unite de a izola această ţară, relatează AFP.

Activarea unei noi legături la Internet de către întreprinderea TransTeleCom a fost detectată duminică de analişti de la Dyn Research, o societate care măsoară conectivitatea cibernetică mondială, potrivit News.ro.

Această nouă conexiune se adaugă cele stabilite de China Unicom, care avea până în prezent o cvasiexclusivitate a rutării traficului de Internet între Coreea de Nord şi restul lumii.

Această nouă linie îi oferă Phenianului „mai multă rezistenţă în cazul unor eventuale atacuri împotriva infrastructurii reţelei sale”, a declarat joi Bryce Boland de la societatea de securitate cibernetică FireEye.

Cotidianul american The Washington Post dezvăluia recent că Statele Unite au comis atacuri asupra unor hackeri nord-coreeni vizând să-i priveze de acces la Internet, o operaţiune care s-ar fi încheiat sâmbătă.

Coreea de Nord are o unitate de aproximativ 6.800 de specialişti în atacuri cibernetice, potrivit Ministerului sud-coreean al Apărării.

Ea a fost acuzată de comiterea a numeroase atacuri informatice de mare amploare, inclusiv a celui din 2014 împotriva Sony Pictures.

Însă, cu o singură conexiune de Internet cu exteriorul, Coreea de Nord era deosebit de vulnerabilă.

Odată cu a doua linie, „deconectarea Coreei de Nord de la Internet devine mult mai dificilă”, a declarat Boland.

CITIȚI ȘI...