AIE 3, în moarte clinică; Urmează alianța PD, PCRM, PSRM?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ieri 6 proiecte de hotărâre ale socialiștilor, privind demisiile mai multor șefi de instituții, au trecut foarte rapid avizul comisiilor parlamentare, susținute fiind de PSRM și PCRM.

Deși cele două partide nu au majoritatea în niciuna dintre comisii, inițiativele lor legislative au trecut deoarece unii dintre deputații așa-zisei AIE 3 nu au participat la ședințe ori s-au abținut de la vot.

Lucrurile devin și mai interesante atunci când ne uităm pe componența Biroului permanent al Parlamentului, care după renunțarea lui Plahotniuc la mandat și alegerea lui Streleț în funcția de premier, a rămas cu 9 membri, dintre care 5 sunt deputați PSRM și PCRM.

Astfel, aceștia ar putea include pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Parlamentului cele 6 inițiative legislative, iar de acolo abia vor începe lucrurile interesante.

PLDM-ul, rupt în trei

În acest moment cele mai mari probleme există clar la PLDM, unde s-au creat trei grupări. Prima, cea mai mare, o reprezintă oamenii încă fideli lui Filat și care nu pot face niciun pas fără indicațiile acestuia. Apoi mai este una, formată din indivizi supuși lui Plahotniuc, care sunt gata oricând să părăsească fracțiunea, pentru a merge la Leancă sau s-o facă pe „independenții”.

Plus că mai sunt 2 sau 3 deputați cu ceva demnitate, nu însă și suficient curaj, care susțin revendicările protestatarilor din Piața Marii Adunări Naționale, dar deocamdată se tem să iasă și să spună public aceste lucruri, întrucât asupra lor există presiuni atât din partea lui Filat cât și a lui Plahotniuc.

AIE 3 nu mai poate conta pe 51 de deputați

În aceste condiții, există riscul ca la chiar prima ședință a Parlamentului, unele inițiative legislative privind demisiile unor șefi de instituții să treacă, mai ales în condițiile unor presiuni ale străzii și disensiunilor din sânul PLDM, să treacă, iar asta ar însemna automat colapsul definitiv al AIE 3.

De aia și se tergiversează atât de mult întrunirea în ședință, una de la care s-ar putea porni numărătoarea inversă spre alegeri anticipate.

Alegeri care este însă aproape imposibil să aibă loc mai devreme de primăvara anului viitor. Pentru că singura variantă care ar putea duce astăzi la anticipate ar fi demisia lui Timofti, urmată de 2 încercări eșuate de alegere a unui nou președinte. Însă chiar și așa, procedurile se pot lungi pentru câteva luni fără probleme.

Alianță prorusă?

Poate singura șansă de a mai evita un scrutin anticipat astăzi este o reconfigurare totală a alianței de guvernare, care să includă și PSRM. Voronin deja a spus că nu are nicio problemă de a merge în ultima îmbrățișare a lui Plahotniuc, care să-i înghită definitiv partidul.

Dodon a recunoscut și el că a cochetat toată vara cu PD-ul, care i-a propus să fie premier, dar până la urmă înțelegerile au căzut.

Iar Plahotniuc, care zboară tot mai des pe la Soci și Moscova, pentru a se menține la putere este gata să facă orice. El doar a demonstrat nu o singură dată acest lucru.

Plus că atât PSRM, cât și PD și mai ales PCRM nu au cum să fie prea interesate de anticipate. PSRM-ul este clar în cădere pe fondul revenirii acasă a mult mai pliabilului pe placul moldoveanului Usatîi. Se vede clar cum cel ce a ajuns primar de Bălți îl domină pe Dodon peste tot unde apar împreună, preluând inițiativa, fiind mai carismatic și volubil. Acest lucru se reflectă și în sondaje, unde Usatîi stă mult mai bine decât Dodon, iar decalajul dintre cei doi va crește tot mai mult, cu cât liderul PSRM se va afișa ca aliat al primarului de Bălți.

PD-ul, în actualele condiții, cu toate instituțiile importante controlate de Plahotniuc, va trece pragul electoral chiar dacă în sondaje va fi creditat cu 0,1%. Însă e clar că nu mai poate repeta scorul din 30 noiembrie, indiferent de cât de mult nu s-ar frauda.

Iar PCRM practic nu mai există. După dezastrul din alegerile locale comuniștilor li s-au dezintegrat toate organizațiile teritoriale, iar în sondaje stau undeva la limita pragului electoral. Pe care chiar dacă-l vor trece, mi-e greu să cred că vor acumula mai mult de 10 mandate.

Este o variantă care, în actualele condiții, ar putea conveni chiar și PLDM-ului și PL-ului, care s-ar simți mult mai bine în opoziție decât într-un scrutin în care cel puțin partidul lui Filat nu mai are nicio șansă de a trece pragul electoral.

Alex Cozer


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...