Adevărul despre „Cernobîlul biologic”: O armă secretă creată de sovietici a scăpat de sub control

by Genko Genko

Cercetătorii au descifrat în sfârşit genomul unei arme biologice obţinută de URSS în timpul Războiului Rece.

În anul 1979, cel puţin 66 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma contactului cu o armă biologică misterioasă, care scăpase din laboratoarele URSS. Arma fusese creată în secret, în timpul Războiului Rece, însă moartea acestor persoane a fost un nefericit accident, nu o acţiune planificată.

Bacteria creată de oamenii de ştiinţă sovietici a scăpat din laborator pe 2 aprilie 1979, din cauza montării greşite a unor filtre de aer care fuseseră înlocuite. Arma biologică era ţinută în secret, într-un laborator de lângă oraşul Ekaterinburg, scrie Science Alert.

În urma incidentului, la această bacterie au fost expuse mai multe persoane, iar numărul victimelor s-a situat între 66 şi 105 persoane, în funcţie de rapoartele citate. Incidentul a fost însă muşamalizat rapid, autorităţile sovietice punând aceste decese pe seama consumului de carne contaminată, care s-ar fi vândut pe piaţa neagră.

În anul 1994, o anchetă făcută de Universitatea Harvard a demonstrat că oamenii aceia au murit din cauza contactului cu spori de antrax. Era însă vorba de o formă modificată a bacilului antrax, o armă biologică obţinută în laborator, prin modificări genetice.

Incidentul este numit acum de cercetători „Cernobîlul biologic” şi este considerat una dintre cele mai mari expuneri la antrax din istorie. Numărul victimelor putea ajunge la sute de mii, dacă în acea zi vântul ar fi bătut în direcţia oraşului Ekaterinburg.

Deşi se ştie de mult că arma biologică folosită de sovietici era antraxul, până acum cercetătorii nu au ştiut cum fusese modificată bacteria. Recent, o echipă de la Universitatea din Arizona de Nord a analizat mostre de ţesut de la victimele incidentului din 1979. Astfel, cercetătorii şi-au dat seama ce modificări genetice făcuseră savanţii sovietici şi au reuşit să secventieze genomul bacteriei.

Prin doar câteva modificări genetice, sovieticii reuşiseră să obţină un bacil mult mai periculos decât forma sa naturală.

Experţii occidentali sunt îngrijoraţi, pentru că este posibil ca ruşii să continue şi acum cercetările în domeniul armelor biologice, iar autorităţile de la Moscova refuză accesul străinilor în aceste laboratoare. Potrivit unor informaţii, manipulări genetice similare s-ar fi făcut în timpul Războiului Rece şi pe bacteriile care provoacă ciuma, tularemia şi boala legionarilor.

CITIȚI ȘI...