Adepți ai Statului Islamic, care pregăteau un atac terorist, reținuți la Moscova

by Genko Genko

Cel puțin trei sirieni se numără printre cele zece persoane suspectate că ar fi pregătit un atentat la Moscova și care au fost arestate duminică de forțele de securitate ruse, relatează luni agenția de presă Interfax, citând o sursă apropiată dosarului.

„Câțiva suspecți sunt adepți și susținători ai grupării teroriste Statul Islamic și ar fi putut participa la luptele din Siria de partea grupării” jihadiste, a declarat agenției de presă TASS o sursă din cadrul forțelor de ordine ruse, potrivit presei moscovite.

„În urma mai multor anchete desfășurate de serviciile de securitate, un grup de indivizi a fost arestat în vestul Moscovei, în timp ce se pregăteau să comită un atentat terorist în capitala” Rusiei, menționează un comunicat al Comitetului național antiterorist rus, dat publicității duminică seara. Însă majoritatea suspecților sunt originari din țări din Asia Centrală, potrivit Interfax.

Forțele de securitate ruse au descoperit într-un apartament aparținând acestora un dispozitiv exploziv cu o forță de distrugere echivalentă cu 5 kg de TNT, a cărui compoziție era apropiată celor două bombe utilizate în dublul atentat de duminică de la Ankara, soldat cu cel puțin 97 de morți, a indicat interlocutorul agenției ruse de presă.

Însă dacă în Turcia bombele artizanale au fost detonate de doi atentatori-kamikaze, în capitala rusă se planifica detonarea lor cu ajutorul unor telefon mobil, de la distanță, mai scrie Interfax, care precizează că nu are o confirmare oficială a acestor informații.

Acest incident intervine în contextul în care Rusia a lansat la 30 septembrie o campanie aeriană împotriva pozițiilor Statului Islamic și a altor organizații extremiste în Siria, venind în sprijinul președintelui Bashar al-Assad, aliatul său fidel, a cărui plecare de la putere este dorită de Occident, ca parte a reglementării crizei siriene.

CITIȚI ȘI...