Acuzaţii grave: Prăbușirea avionului Lamia în Columbia a fost un asasinat

by Genko Genko

Condițiile prăbușirii zborului Lamia la sfârșitul lui noiembrie în Columbia, accident în care au murit 71 de persoane, printre care aproape toți membrii echipei de fotbal braziliene Chapecoense, pot fi asimilate unui „asasinat”, și nu unui „accident”, a afirmat vineri ministrul bolivian al apărării, Reymi Ferreira, citat de AFP.

„Până la urmă, nu este vorba despre un accident, a fost o crimă, ceea ce s-a petrecut la Medellin a fost un asasinat”, le-a declarat Reymi Ferreira jurnaliștilor în cursul unei deplasări la Cochabamba, în centrul țării.

„Dacă pilotul ar fi respectat ce este prevăzut de reglementări, și anume să aterizeze la Cobija (oraș bolivian la frontiera cu Brazilia) sau la Bogota, unde dacă ar fi dat alarma, tragedia putea fi evitată”, a răspuns el întrebat dacă este de părere că vina pentru prăbușire aparține comandatului avionului.

„Când cineva îndrăznește să transporte pasageri (…) fiind la limita rezervorului, asta înseamnă să încalci protocolul de bază al aviației civile, potrivit căruia trebuie să ai cel puțin o oră și jumătate de autonomie de zbor”, a continuat ministrul bolivian.

Avionul British Aerospace BA-146 aparținând Lamia s-a prăbușit la 28 noiembrie pe colinele din regiunea Medellin, cu 77 de persoane de bord, din care au supraviețuit doar șase.

Printre cei 71 de decedați se află aproape toți membrii echipei de fotbal Chapecoense, care se deplasa în Columbia pentru finala competiției Copa Sudamericana, a doua ca importanță în America Latină.

O comisie de șase procurori bolivieni, brazilieni și columbieni a fost constituită pentru ancheta asupra accidentului, potrivit Agerpres.

Cauzele accidentului nu au fost stabilite deocamdată. Investigațiile par să se orienteze spre teza unei pene de carburant. Aeronava nu și-ar fi respectat planul de aprovizionare cu carburant, neefectuând o escală prevăzută la Cobija sau la Bogota, mai scrie AFP.

CITIȚI ȘI...