Activistul Grigore Petrenco cere anularea decretului prin care Vladislav Clima a fost numit președinte al Curții de Apel Chișinău

by D M
Distribuiti mai departe...

Activistul civic, Grigore Petrenco, solicită președintei Maia Sandu să revoce sau să anuleze decretul prin care magistratul Vladislav Clima a fost numit, în septembrie 2020, președinte al Curții de Apel Chișinău. TV8 a intrat în posesia cererii prealabile depuse de către Petrenco pe numele președintei. Potrivit documentului, fostul deputat susține că magistratul Clima a fost numit la șefia Curții de Apel fiind incompatibil cu funcția respectivă. Mai mult de atât, în același act, Petrenco menționează că „legalitatea procedurii de selectare și promovare în cazul judecătorului Clima este una dubioasă”, iar doi dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ar fi în conflict de interese cu acesta. Prin urmare, cei doi magistrați ar fi trebuit să se abțină de la procedura de vot.

În cererea sa, Petrenco motivează solicitarea prin deciziile care au fost luate anterior de magistratul Vladislav Clima. Principala decizie fiind de nevalidare a alegerilor locale din Chișinău din 2018, castigate de Andrei Năstase. Ulterior, Clima și-a anulat propria decizie.

„Aceasta este o probă incontestabilă că Vladislav Clima a încălcat dreptul fundamental al cetățenilor de a alege și de a fi aleși. Prin faptele lui reprobabile, a fost subminată democrația și principiile statului de drept, independența și imaginea justiției, imaginea Republicii Moldova și a captivității statului sub egida lui Vladimir Plahotniuc. Cum poate o asemenea persoană atât de compromisă să fie compatibilă cu funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău?”, se menționează în cerere.

Totodată, Petrenco afirmă că procedura de vot de la CSM prin care Clima a fost promovat la Curtea de Apel este una „dubioasă”. Potrivit lui, doi dintre membrii CMS ar fi trebuit să se abțină de la procedura de vot, deoarece s-ar fi aflat în conflict de interese. Mai exact este vorba de magistrata Elena Belei și magistrata Carolina Ciugureanu-Mihailuță.

„Consider de asemenea că legalitatea procedurii de selectare și promovare în cazul judecătorului Clima este una foarte dubioasă. Vladislav Clima a fost ales de 2 membri ai CSM, care se aflau în conflict de interese. La momentul alegerii acestuia în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, Clima Vladislav examina cauza lui Ciugureanu Mihail împotriva Consiliului Superior al Magistraturii privind anularea hotărârii CSM referitor la acordul de tragere la răspundere penală. Membru CSM, profesorul titular Ciugureanu-Mihailuță Carolina este fiica lui Ciugureanu Mihail”, explică activistul civic în cererea sa.

În context, Petrenco cere șefei statului să revoce sau să anuleze decretul prin care magistratul Vladislav Clima a fost numit președinte al Curții de Apel Chișinău.

„În temeiul art. 167 alin. (1) din Codul administrativ, art. 16 alin. (4) din Legea cu privire la organizarea judecătorească, vă solicit respectos, admiterea cererii prealabile și anularea sau revocarea Decretului nr. 1747-VIII din 02.09.2020 privind numirea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, cu respingerea candidaturii acestuia și restituirea propunerii către Consiliul Superior al Magistraturii”, se arată în cererea prealabilă a lui Petrenco către Președinție.

Solicitată pentru o reacție, purtătoarea de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefîrță ne-a spus să scriem o solicitare pe adresa de email a instituției. Deoarece este un subiect mai complex, purtătoarea de cuvânt a instituției va reveni ulterior cu un răspuns oficial al Președinției.

Precizăm că, Vladislav Clima a fost ales președintele Curții de Apel Chișinău în data de 28 iulie 2020. O decizie în acest sens a fost luată la ședința CSM, iar candidatura sa a fost susținută de nouă membri. Atunci, Maia Sandu a criticat numirea judecătorului Clima la șefia Curții de Apel Chișinău, declarând că „Dodon „curăță” justiția promovând în funcții de răspundere slugile lui Plahotniuc”.

Vladislav Clima este judecător din 2006. El a activat în cadrul Judecătoriei Ciocana, fiind și vicepreședinte al instanței.  El este magistrat la CA Chișinău din 2017. ZdG a scris în 2018 despre cum a crescut averea acestuia de când a devenit magistrat. În noiembrie 2019, Clima a făcut parte din completul de judecători care a suspendat hotărârea CSM prin care judecătorul CSJ Oleg Sternioală a fost lipsit de imunitate, fiind ulterior reținut.

În iunie 2018, el a fost unul dintre magistrații care au menținut decizia primei instanțe, prin care alegerile locale din mun. Chișinău nu au fost validate. Totodată, în octombrie 2019, Clima, alături de alți doi magistrați, a anulat decizia CSM prin care Oleg Melniciuc, primul judecător trimis în judecată pentru îmbogățire ilicită, a fost suspendat din funcție.

Sursa: TV8


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.