Acordul de comerţ liber RM-UE: Primele rezultate și noile oportunități ale exportului moldovenesc

by Genko Genko

Creșterea exporturilor produselor autohtnone către UE, armonizarea legislației naționale în conformitate cu normele europene și implementarea standardelor de calitate europene sunt primele rezultatele ale intrării în vigoare a Acordului de comerţ liber RM-UE (DCFTA).

Reușitele au fost prezentate de Ministerul Economiei în cadrul ședinței „Diplomatic Economic Club”.

Potrivit unui comunicat al ministerului Economiei, progrese în implementarea DCFTA au fost înregistrate la nivel legislativ, prin alinierea la normele europene, în special în sferele accesului mărfurile pe piața externă, eliminarea barierelor tehnice pentru comerț, îmbunătățirea sistemului sanitar și fitosanitar, simplificarea procedurilor vamale, modernizarea sectorului energetic.

Aceste activități sunt realizate de Ministerul Economiei și alte instituții publice în conformitate cu Planul naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în perioada 2014-2016.

Totodată, în cadrul ședinței DEC, reprezentanții Serviciului Vamal au prezentat instrumentele online pentru serviciile electronice vamale atât la export și import – E-customs.

O altă facilitare a procedurilor de export introdusă în 2014 o reprezintă certificatele de Agent Economic Autorizat ce poate fi solicitat de către agenții economici.

În vederea facilitării accesului agenților economici la informații privind implementarea DCFTA, Ministerul Economiei urmează să lanseze la 4 martie curent platforma web: www.dcfta.md.

CITIȚI ȘI...