Acord nuclear Ungaria-Rusia, secretizat pentru 30 de ani

by Genko Genko

Parlamentarii ungari au votat marţi pentru secretizarea timp de 30 de ani a unor date din acordul încheiat cu Rusia privind modernizarea şi extinderea centralei nucleare Paks.

Parlamentul de la Budapesta a aprobat cu 130 de voturi pentru şi 62 împotrivă moţiunea care prevede clasificarea anumitor date din contractele privind modernizarea centralei nucleare Paks pentru o perioadă de 30 de ani, în loc de 15, scrie Mediafax.

Ungaria va lua un împrumut de zece miliarde de euro de la Rusia pentru modernizarea singurei sale centrale nuclare, operaţiune care va fi efectuată de compania rusă de stat Rosatom.

Clasificarea, criticată aspru de opoziţie, vizează date tehnice şi comerciale din contractele semnate de partenerii ruşi şi ungari, acordurile de implementare şi datele care au stat la baza deciziilor din pregătirea acordului.

„Sporirea protecţiei anumitor informaţii legate de acest proiect serveşte interesele Ungariei şi este conformă cu legea privind libertatea de informare”, a precizat partidul premierului ungar, Viktor Orban.

CITIȚI ȘI...