9 mai: „Ziua Europei” și „Ziua Victoriei”. Între cele două sărbători nu există o legătură

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ziua de 9 mai împarte Europa în două. În timp ce vestul și centrul „Bătrânului Continent” sărbătorește „Ziua Europei”, estul, în special Rusia și unele state ex-sovietice la fel sărbătorește, doar că „Ziua Victoriei”.

Nu există nicio legătură între „Ziua Europei” și „Ziua Victoriei”

Este important de menționat că între cele două sărbători nu există absolut nicio legătură. „Ziua Victoriei” a apărut în fosta URSS și ar trebui să comemoreze încheierea celui de-al doilea Război Mondial. Doar că și aici sunt mai multe confuzii.

În primul rând, al Doilea Război Mondial s-a încheiat la 2 septembrie 1945, odată cu capitularea Japoniei. 9 mai este sărbătorită ca zi a „Victoriei” datorită capitulării Germaniei naziste. Decizia a fost luată însă în dimineața zilei de 7 mai, în prezența generalilor britanici și americani. Stalin a fost însă nemulțumit că nemții nu au semnat capitularea în fața generalului sovietic Jukov. Astfel, același lucru s-a repetat în seara zilei de 8 mai și în fața sovieticilor, iar diferența de fus orar i-a permis dictatorului sovietic să declare 9 mai „Ziua Victoriei”.

Așa s-a ajuns ca în prezent Occidentul să marcheze încheierea celui De-al Doilea Război Mondial la

În timp ce „Ziua Europei” a apărut după ce, la 9 mai 1950, Robert Schuman a propus unirea industriilor de oțel și cărbune a Franței, Germaniei de Vest și a altor state, ducând la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului. Acest eveniment este practic punctul de temelie al creării Uniunii Europene așa cum o cunoaștem astăzi.

Oficial, Ziua Europei a fost consfințită în 2008, prin decizia Parlamentului European.

Ce sărbătorește Republica Moldova

În Republica Moldova încă mai persistă confuzia că „Ziua Europei” ar avea o legătură cu ceea ce se sărbătorește în Rusia și cunoaște ca „Ziua Victoriei”. După cum am văzut, această legătură nu există.

Țara noastră a adoptat însă această sărbătoare de la Uniunea Sovietică, și după independență continuând ca atât în capitală cât și în majoritatea localităților țării să fie organizate manifestații în această zi.

Totuși, în urma acestui conflict militar au murit aproximativ 72 de milioane de oameni, conform estimărilor oficiale. Iar o asemenea zi ar trebui, în mod normal, comemorată și nu sărbătorită.

„Ziua Europei” a căpătat în Republica Moldova o conotație mai importantă în ultimii ani. Cu toate acestea, Chișinăul niciodată nu a stabilit sărbătorirea acestei zile de 9 mai, odată cu întreaga Europă.

În acest, la Chișinău „Ziua Europei” va fi sărbătorită pe 14 mai, în parcul „Ștefan cel Mare”, acolo unde Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova organizează un „Orășel European”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...