9 întrebări stupide despre protestul din Chișinău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Acest articol este pentru toți amicii mei, cititorii mei din România care nu au avut timp să se informeze despre protestul din Chișinău și corturile care au apărut în fața Guvernului.

1. Nu aveați un guvern pro-european? Nu ați scăpat de Voronin și comuniști? Ce s-a întâmplat, nu mai vreți în Uniunea European? De ce naiba protestați?

Nu, nu ne-am răzgândit. Moldovenii vor în Uniunea Europeană. De fapt, majoritatea vrea în UE, o majoritate fragilă, dar te asigur că există. Drept dovadă aceste partide așa-zise pro-europene au câștigat alegerile în Moldova. La limită, dar le-au câștigat. Problema noastră este că partidele nu fac nimic pentru a ne duce în Europa. Au făcut chestii de fațadă, au semnat acte cu UE, dar între timp furau și devalizau tot ce era de preț în Moldova. Un exemplu, au concesionat fără nicio logică și gândire economică unor ruși(de fapt, ruși cu cetățenie moldovenească, adică tot lor, hoților de la putere) aeroportul din Chișinău, singura poartă aeriană a țării. Furturile au culminat cu scoaterea din trei bănci a unui miliard de dolari(de fapt, nici naiba nu știe cât au furat, cel mai probabil și mai mult, dar e mai ușor să ții minte un miliard decât 3,478 miliarde). Hoții de la guvernare care au patronat aceste furturi sunt intangibili. Controlează poliție, judecătorii, procuratură. Sunt atât de nocivi, ne-au adus la sapă de lemn. Pe scurt, protestăm împotriva corupției.

2. Dar câți oameni susțin protestele, am văzut articole în care se zicea că au fost doar câteva mii, iar acum în fața Guvernului sunt 10 corturi?

În primul rând nu crede chiar tot ce citești pe net. În special dacă sursele sunt din Republica Moldova. Ai grijă de unde îți culegi informația. Există multă, multă manipulare. Hoții de la guvernare(lor li se spune eufemistic oligarhi) au foarte multă presă. Mai nou au angajat o armată de bloggeri care inundă facebook-ul cu tot felul de chestii care încearcă să devieze atenția publică și să ducă toată discuția în derizoriu. Un exemplu, a existat o intoxicare că până și teroriștii/separatișii din Donbas susțin protestele din Chișinău. Citiți blogul meu, pentru că eu încerc să fiu imparțial. Aflați că la protestul din PMAN, potrivit organizatorilor au fost 100.000 de mii, potrivit poliției – puțin peste 40 de mii. Cât de corturi, organizatorii spun că ar fi 100, din pozele pe care le veți găsi pe pagina lor de facebook, cifra pare să nu fie departe de adevăr.

3. Dar cine sunt oligarhii despre care vorbești? Împotriva cui protestați?
Se protestează împotriva întregii clase politice. Acum Moldova este condusă de așa-numita Alianță pentru Integrare Europeană(AIE3), care este la a treia încercare de guvernare. Adică ei sunt principalii vizați. Numai că o să auzi foarte des numele unui anumit Plahotniuc. Mulți oameni de bună credință consideră că el conduce Moldova din umbră. Spun din umbră pentru că și-a dat demisia din toate funcțiile publice. Nu avea nevoie de ele, într-un stătuc ca Moldova important este fluxul financiar, iar banii se duc spre el și băncile lui. Până la urmă ce fel de oligarh ești fără bani. Să nu uităm nici de Filat, care a fost demis rușinos din funcția de premier pentru suspiciuni de corupție. Nici Ghimpu nu trebuie uitat. Partidul acestui politician l-a desemnat în funcție pe guvernatorul BNR, cel care a închis ochii la furtul secolului – sustragea miliardului. Mai mult, Ghimpu pare să-l apere cu mult aplomb pe guvernatorul nepăsător.

4. Dar am citit că tot protestul este doar o bătălie dintre niște oligarhi fugiți din Moldova și oligarhii care i-au alungat din țară. Dacă este așa, înseamnă că scapi de dracu’ și dai de tac-su’?
Ți-am zis să nu citești chiar tot ce ți se flutură prin față pe net? Deși, acuzațiile nu sunt complet nefondate. În rândul organizatorilor sunt câțiva inși care au legătură cu Victor și Viorel Țopa(aceștia din urmă nu sunt rude, coincidență de numere). Legenda spune că au fost prieteni de afaceri cu Plahotniuc. Oligarhul suprem din Moldova, Plahotniuc, le-a luat afacerile și i-a alungat. Iar acum Țopii(așa îi numește pe cei doi propaganda lui Plahotniuc) se răzbună și organizează tot felul de mișcări sociale. Platforma DA nu a reușit să dezavueze toate aceste acuzații. Mai ales că propaganda le-a hiperbolizat. Până la urmă nu prea contează, corupția și furturile sunt atât de mari încât societatea este iritată de atâta propagandă. Au fost cel putin 40 de mii de oameni(așa zice poliția) la un protest împotriva corupției și oligarhiei. Nu e puțin să pui în mișcare atâta lume într-o țară disperată, dezamăgită în tot și toate.

5. Bun, îi dați jos. Mai departe ce faceți?
Eh, aici ai pus degetul pe rană. Disperarea este mare. Nemulțumirea la cer. Dar există și dezamăgire uriașă. Oamenii nu mai cred pe nimeni după ce au fost trădați în cel mai mare hal. E clar că acești inși nu mai pot sta acolo. Nu se vor opri din furat. Iar dacă se vor opri, doar pentru moment. Între timp, își vor șterge urmele. Ce se va întâmpla cu miliardul? Trebuie să-l pună la loc tot omul de rând. Problema este că platforma DA nu a reușit să convingă că are un răspuns clar. Ce zic ei este evaziv și neconvingător. Cert este că nu s-au terminat oamenii în Moldova și este greu de crezut că au dispărut toți oamenii cinstiți, care ar fi în stare să conducă țărișoara.

6. Am înțeles că Platforma DA se transformă în partid. Nu ar putea ei să devină noua forță care să vă conducă?
Se tot discută despre transformarea DA în partid. Însă doar discuții. Există disensiuni clare în cadrul Platformei, unii zic că ar trebui să devină partid, alții se opun categoric. Oricum, propaganda oligarhică se folosește de acest aspect pentru a susține că la putere or să vină oligarhii fugiți din țară sau și mai rău, Moldova s-ar prăbuși în haos. Este greu de zis ce e mai bine. Dacă aș fi sincer până la capăt, m-a săturat până în gât de oligarhi, numai că Platforma încă nu a demonstrat că poate fi o forță capabilă nu doar să protesteze, ci și să conducă statul. Poate dacă în Platformă vin alți oameni, unii respectați, cu dorire de schimbare…

7. Nu te supăra, dar am citit că Platforma asta este rusofilă. Am un prieten basarabean care mi-a zis că ”DA” nu vor Unirea cu România.
Sunt lucruri adevărate, dar și lucruri hiperbolizate de propagandă. Ei se folosesc de orice element ca să discrediteze mișcarea asta socială. Nu zic, platforma în sine are destule schelete în dulap, să oamenii sunt sătui de oligarhi, propagandă. Adevărul este că, într-adevăr, unul din liderii Platformei a spus că nu este de acord cu Unirea. Mai mult, la protestul din acest weekend, au fost unii unioniști care susțin că au fost alungați din rândurile protestatarilor. Din punctul meu de vedere, este o dezbatere falsă și o greșeală a Platformei DA. La fel cum accentă în rândurile lor vorbitori de limbă rusă, ar putea lejer să accepte și unioniști. Până la urmă interesul este același, iar dușmanul comun: oligarhii. Platforma DA ar fi bine să fie atentă la mesajele pe care le transmite. Orice cuvânt este luat, învârtit și poate fi răstălmăcit.

8. Am citit că Platforma DA vrea alegeri parlamentare nu există riscul să câștige Voronin?
Nu există niciun risc. Voronin nu este decât o palidă amintire a fostului dictator. Problema mare nu e Voronin, ci rusofilii cam zombați, adică Igor Dodon și Renato Usatîi. Ar fi trist dacă ei ar câștiga puterea. Ne-ar arunca cu 20 de ani în urmă.

9. Dar UE ce zice? Îi lasă pe oligarhi să fure?
UE ne-a tăiat orice contribuție de ajutor cât timp avem corupți galopantă în țară. Funcționari înalți de la Bruxelles au acuzat de multe ori foarte dur politicienii de la Chișinău. Pe o ureche le-a intrat, pe alta le-a ieșit. Sunt atât de nesimțiți că sunt în stare să fure sub ochii noștri și să ne râdă în față. Din păcate, UE nu prea are pârghii. Doar dacă am fi membri… Poate de aceea ”se grăbesc” oligarhii să ne bage în UE.

Vitalie Cojocari


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...