6 lucruri pe care nu le ştiai despre Jocurile Olimpice de Iarnă

by Genko Genko

Notice: Undefined index: file in /home/independent.md/public_html/wp-includes/media.php on line 1680

Notice: Undefined index: file in /home/independent.md/public_html/wp-includes/media.php on line 1680

Pentru a atrage atenţia tuturor asupra Olimpiadei care se desfăşoară în această perioadă la Soci, policymic.com a selectat câteva detalii interesante despre Jocurile de iarnă, pe care mulţi nu le cunosc. 

1. Două din cele zece state cu cele mai multe medalii obţinute, nu mai există
1

În topul celor 10 state cu cele mai multe medalii se află Uniunea Sovietică şi Germania de Est. URSS a acumulat 194 de medalii în intervalul 1952-1991, ocupând locul trei în clasamentul general. Între timp, deşi Germania de Est a participat doar din anul 1968 până în 1988, a reuşit să acumuleze 110 medalii şi să se situeze pe locul 10.

2. Când vorbim despre Jocurile Olimpice de iarnă, nu putem să neglijăm aspectul economic
2

Cu cheltuieli de aproximativ 51 de miliarde de dolari, Jocurile de la Soci sunt cele mai scumpe din istorie, devansându-le la acest capitol pe cele din Beijing, unde s-au cheltuit 43 de miliarde. Ediţiile anterioare au demonstrat că se poate face şi profit bunicel de pe urma Olimpiadei. În timp ce Salt Lake City a înregistrat un profit de 101 milioane de dolari la ediţia din 2002, Alberville a mers pe minus, cu o pierdere de 67 de milioane. Un alt exemplu de profit este Calgary, care a acumulat între 90 şi 150 milioane, pe când Lake Placid a înregistrat un deficit de 8,5 milioane de dolari.

3. Un singur atlet a câştigat medalii de aur la Olimpiada de Iarnă şi la cea de Vară
3

La Jocurile de vară de la Antwerp din 1920, americanul Eddie Eagan a obţinut aurul la box (categoria semigrea). 12 ani mai târziu, la Jocurile de iarnă de la Lake Placid, Eagan a făcut parte din echipa de bob medaliată cu aur.

4. Norvegia domină totalmente Jocurile Olimpice de iarnă
4

Cu un total de 303 medalii, dintre care 107 de aur (lideri la ambele capitole), Norvegia a fost mereu printre favoriţi, mai ales la schi fond şi patinaj viteză.
Mai mult, sportivul norvegian Ole Einar Bjoerndalen a câştigat 12 medalii de aur la Olimpiadele de iarnă, cele mai multe.
Calculele arată că Norvegia are o medalie olimpică pentru fiecare 16.556 de locuitori, pe când Statele Unite are una pentru 1.237.154.

5. Jocurile Olimpice de iarnă se extind
5

La primele Jocuri Olimpice care au avut loc în 1924 în Chamonix, Franţa, au concurat 258 de sportivi din 16 ţări. La Jocurile de anul acesta de la Soci, 88 de naţiuni au delegat 2.800 de sportivi să cucerească cele 98 de titluri olimpice.

6. 18 ţări au câte un singur sportiv la Olimpiada de la Soci
6

În timp ce ţări ca SUA, Canada şi Rusia au mulţi sportivi la Jocurile Olimpice (230, 220 şi 225), 18 naţiuni au doar câte un reprezentant.
Acestea sunt: Zimbabwe*, Kyrgyzstan, Pakistan, Tadjikistan, Timor-Leste*, Malta*, Insulele Cayman, Mexic, Venezuela, Insulele Virgine Americane, Nepal, Luxemburg, Bermuda, Paraguay*, Insulele Virgine Britanice, Hong Kong, Filipine şi Tonga*.

* Prima participare.

CITIȚI ȘI...