25% din bărbații din Rusia mor din cauza consumului excesiv de alcool

by Genko Genko

Aproximativ 25% dintre bărbații ruși mor înainte de a împlini vârsta de 55 de ani, iar majoritatea acestor decese este cauzată de consumul de alcool, arată un studiu citat BBC.

Rușii mor de boli de ficat și intoxicări alcoolice. Totodată, o bună parte din iubitorii alcoolului din Rusia ajung la morgă și din cauza accidentelor rutiere sau a implicării în conflicte și bătăi, se mai arată în studiu.

Pe durata a 10 ani, cercetătorii Centrului Oncologic din Moscova, ai Universității Oxford și ai Organizației Inernaționale pentru Cercetarea Cancerului din Franța, au ținut sub monitorizare 151 de mii de adulți din Rusia. În această perioadă, 8 mii dintre ei au murit din cauza consumului de alcool.

Sir Richard Peto, profesor implicat în această cercetare: ”Rata mortalității în Rusia a fluctuat extrem de mult în ultimii 30 de ani în urma aplicării restricțiilor sau a liberalizărilor de pe pieța alcoolului sub conducerea președinților Gorbaciov, Elțin și Putin. Iar cauza principală a acestor fluctuații este consumul de vodkă”.

În anul 1985 sub administrația lui Mihail Gorbaciov au fost impuse restricții care practic au dus la stoparea producției de vodkă, iar efectele s-au resimțit în starea sănătății populației, înregistrându-se o ameliorare.

Când Boris Elțin a liberalizat din nou consumul de vodkă, rata mortalității printre bărbații tineri practic s-a dublat. S-a înregistrat un adevărat colaps social din cauză că vodka putea fi găsită mult mai ușor”, a adăugat profesorul Peto.

În 2006 au fost reintroduse unele restricții în producția de alcool și s-au mărit taxele aplicate producătorilor. De atunci rata mortalității printre bărbații de până la 55 de ani a scăzut de la 37% la 25%.

În 2011, fiecare rus adult a consumat, în medie, 13 litri de alcool pur, în mare parte fiind reprezentat de băuturi spirtoase. Spre comparației, în Marea Britanie s-au consumat 10 litri, dar doar 2 litri fiind reprezentați de băuturile spirtoase.

CITIȚI ȘI...

Lasa un comentariu