Unde se trăiește cel mai bine în UE

by Genko Genko

Un studiu Eurostat publicat vineri, de Ziua Internaţională a Fericirii, arată cetăţenii a căror ţări din UE sunt cei mai fericiţi. Conform studiului, cei mai fericiţi europeni sunt danezii recent pensionaţi. La polul opus se află bulgarii cu vârste peste 75 de ani. Românii sunt la mijlocul clasamentului.

În medie, gradul de mulţumire faţă de viaţă al europenilor este de 7,1 (pe o scară de la 0 la 10).

Citeşte şi: (FOTO) TOP 8 cele mai frumoase, bogate și sigure țări din lume

Cei mai mulţumiţi sunt cetăţenii din statele nordice, cu o medie de 8,0 în Danemarca, Finlanda şi Suedia, urmate de Olanda şi Austria cu o medie de 7,8. Pe ultimul loc se află cetăţenii din Bulgaria (4,8), precedaţi de cei din Grecia, Cipru, Ungaria şi Portugalia (6,2). Românii se numără printre europenii destul de mulţumiţi de viaţa lor, cu o medie de 7,2, clasându-se imediat după germani, polonezi şi britanici (toţi cu o medie de 7,3), dar înaintea francezilor (7,0), spaniolilor (6,9), italienilor (6,7) sau cetăţenilor din ţările baltice.

Dintre români, cei mai mulţumiţi sunt tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani, iar pe măsură ce înaintează în vârstă, gradul scade, ajungând la 6,2 în cazul persoanelor de peste 75 de ani.

Tinerii tind să fie în general mai mulţumiţi de viaţă decât vârstnicii, cu o medie de 7,6 la nivelul populaţiei europene cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani. La popul opus se află cei de peste 75 de ani, cu o medie de 6,8 la nivelul UE. Pe ultimul loc în acest clasament sunt bătrânii bulgari, cu o medie de 3,8.

Venitul nu este factor foarte important în evaluarea fericirii, astfel că cea mai mare rată a mulţumirii faţă de viaţă in UE se regăseşte în rândul populaţiei cu o stare de sănătate bună (7,9). Factorii precum situaţia financiară (7,5), relaţiile sociale (7,2) par să fie semnificativi, dar nu la fel de importanţi ca sănătatea.

Citeşte şi: (STUDIU) Topul ţărilor din lume unde femeile trăiesc cel mai bine

De asemenea, nu există diferenţe majore în funcţie de gen. Media bărbaţilor mulţumiţi de viaţă este de 7,1, iar a femeilor de 7,0.

CITIȚI ȘI...