13 polițiști de frontieră, trimiși pe banca acuzaților în dosarul de corupție de la vama Leușeni

by Genko Genko

După ce acum o lună Procuratura Anticorupţie a deferit justiţiei un grup de 24 de vameşi de la postul vamal Leuşeni şi 5 angajaţi ai Inspectoratului Naţional de Patrulare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru infracţiuni de corupţie, astăzi, procurorii anunţă că au finalizat urmărirea penală şi au trimis pe banca acuzaţilor 13 poliţişti de frontieră, acuzaţi în cadrul aceluiaşi dosar.

Astfel, Procuratura Anticorupţie a încheiat investigaţiile în unul din cele mai complexe dosare de corupţie, în care au fost puse sub acuzare în total 42 de persoane.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de cele incriminate, învinuiţii riscă până la 10 ani de detenţie cu aplicarea unei amenzi în mărime de până la 60 000 de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Amintim că, pe 22 octombrie 2013 în cadrul unei anchete comune, Procuratura Anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie din Republica Moldova în parteneriat cu Direcţia Naţională Anticorupţie din România au desfăşurat descinderi la postul vamal Leuşeni – Albiţa, în rezultat fiind reţinute 42 de persoane. Printre bănuiţi figurau: 24 de vameşi, 13 poliţişti de frontieră, 4 angajaţi ai Inspectoratului Naţional de Patrulare şi un reprezentant al Inspectoratului de Poliţie din Hînceşti. Potrivit celor constatate de procurori, vameşii acceptau, primeau sau extorcau sume între 100 şi 350 euro de la transportatorii de mărfuri din statele Uniunii Europene în Republica Moldova pentru a le facilita procedurile vamale.

CITIȚI ȘI...