10 motive pentru care Chiril Gaburici nu va fi un premier mai rău decât Iurie Leancă

by Genko Genko

Văd că mioriticii moldoveni se lamentează de dimineață până seara că idolul lor suprem Iurie Leancă a ratat șansa de a ajunge premier. O șansă pe care Leancă o ratase de când a refuzat ostentativ să-și îndeplinească promisiunile din campania sa electorală (pentru un nou mandat în fruntea Guvernului) din decembrie, când cerea „europeni și americani” în funcții cheie și misiune europeană în justiție.

Refuzând să-i susțină pe liberali în acest demers, unul care coincidea cu declarațiile sale populiste din decembrie, Leancă și-a tăiat conștient craca de sub picioare.

Din păcate așa cum o tot fac din ’90 încoace, moldovenii tind să demonizeze anumite persoane, în capul cărora își varsă toate frustrările, iar în același timp, să idolatrizeze pe alții, care nu sunt cu mult mai buni decât primii.

Acum, călcând în continuare pe aceleași greble, moldovenii plâng că o slugă (Iurie Leancă), este înlocuită cu o altă slugă (Chiril Gaburici). Pentru că problema nu este deloc în Leancă sau Gaburici, ci în sistemul din spatele celor doi, care va distruge orice bună intenție ar avea (dacă o au) aceștia.

Gaburici, la fel ca Leancă, nu va fi decât un executant umil, în spatele căruia stă un sistem mafiot care controlează tot mai mult tot ce mișcă între Prut și Nistru.

Am identificat și mai multe motive pentru care Gaburici nu va fi un premier mai rău decât Leancă sau oricine altcineva ar fi în locul fostului șef de la Moldcell:

1. Pentru că Gaburici va semna fără crâcnire cedarea Moldtelecomului la chinezi și a Căilor Ferate la ruși, așa cum a făcut Leancă în cazul Aeroport și BEM;

2. Pentru că Gaburici va crea agenda Guvernului la Nobil Club, așa cum o crea Leancă la Codru;

3. Pentru că Gaburici, într-un interviu pentru CNN, când va fi întrebat de ce Filat și Plahotniuc nu sunt la pușcărie, va răspunde, după multe bâlbe, la fel ca Leancă la BBC: că „cei doi sunt nevinovați” și „justiția trebuie să-și spună cuvântul”;

4. Pentru că atunci când va acorda interviuri pentru Lenta.ru și Interfax, Gaburici va spune că la Chișinău nici nu se poate vorbi de NATO, așa cum a făcut și Leancă la Ria Novosti și Tass;

5. Pentru că Gaburici acceptă un Guvern plin de fini, nași și soți, așa cum a făcut și Leancă;

6. Pentru că Gaburici nu va deschide niciodată gura la hoțiile lui Filat de la Vamă și ale lui Plahotniuc de peste tot, așa cum nu a deschis-o nici Leancă;

7. Pentru că atunci când ministrul de Interne Oleg Balan se va răsturna cu mașina în condiții mai mult decât dubioase, Gaburici nu se va deranja nici măcar să-l întrebe ironic cum se simte, așa cum a făcut și Leancă în cazul lui Dorin Recean;

8. Pentru că atunci când în fruntea unor agenții niște corupți vor fi schimbați cu alții și mai corupți, Gaburici va accepta în tăcere, așa cum a făcut-o și Leancă;

9. Pentru că Gaburici va fi un simplu executant fără poziție, așa cum a fost și Leancă;

10. Pentru că Gaburici va fi, exact în această ordine, premierul lui Plahotniuc și Filat, dar nu al Republicii Moldova, exact așa cum a fost și Leancă.

Moldoveni, nu vă mai faceți idoli. Leancă a avut o grămadă de șanse în ultimii aproape 2 ani, dar în special în ultimele trei săptămâni, de a demonstra că este un politician căruia chiar îi pasă de această așa-zisă țară. Dar le-a ratat pe toate, pentru că e prea slab, fricos și șantajabil.

Leancă a ajuns în situația de astăzi cu bună știință, pretându-se la jocurile penibile și umile din ultimele săptămâni. Fiind copilul de mingi ascultător al lui Plahotniuc și Filat.

Alex Cozer

CITIȚI ȘI...