10 lucruri pe care nu le ştiaţi despre cartofi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sunt extrem de versatili şi se pot transforma cu uşurinţă într-un fel delicios de mâncare. Se găsesc tot timpul anului şi sunt la îndemâna oricui. Descoperiţi mai multe lucruri despre această legumă.

Citeşte şi: (STUDIU) Nebănuitele beneficii ale sucului de cartofi: Ce se întâmplă cu creierul tău dacă bei suc de cartofi cruzi

1. Cartofii neutralizează acidul gastric
Sunt foarte benefice şi recomandate persoanelor care suferă de ulcer şi gastrită.

2. Cartofii sunt o sursă importantă de vitamine şi minerale
Un cartof mediu, mâncat cu tot cu coajă, conţine 27mg de vitamina C (45% din doza zilnică recomandată), 620 mg de potasiu (18% din doza zilnică recomandată), 0,2 mg vitamina B5 (10% din doza zilnică recomandată, plus tiamină, riboflavină, niacină, magneziu, fosfor, fier şi zinc.

3. Cartofi consumaţi cu iaurt
Cartofii consumaţi cu iaurt sunt o combinaţie excelentă pentru persoanele care ţin dietă, dar şi ca mască împotriva îmbătrânirii.

4. Delicateţele regilor
Regele Louis al XVI-lea a desemnat cartoful o delicateţe, iar Regina Maria Antoinette obişnuia să îşi decoreze părul cu flori de cartofi.

5. Cartofii sunt foarte diferiţi şi de diferite specii
Sunt aproape 4000 de specii diferite de cartofi. Acestea sunt grupate în funcţie de culoare – roşcaţi, roşii, albi, galbeni şi purpurii.

6. Cartofii albaştri
Există şi cartofi albaştri, originari din America de Sud. Pielea este mov şi devine albastră după gătit.

7. Cartofii sunt otrăvitori
Dincolo de proprietăţile benefice ale cartofilor, aceştia pot să ne îmbolnăvească serios. Ei conţin nişte compuşi toxici în tulpină şi frunze, iar atunci când se înverzesc, e din cauza acestora. Însă puteţi sta liniştiţi, otrăvirea cu cartofi e foarte rară.

8. Cartofii pot fi folosiţi şi pentru lustruirea încălţămintei
Tăiați un cartof crud în jumătate şi frecaţi-l de pantofi. Aceştia vor deveni strălucitori.

9. Cartoful nu îngraşă
În ciuda mitului pe care îl ştie toată lumea, un studiu publicat în 2009 de Jurnalul Britanic de Nutriţie, arată că această legumă este chiar bună în curele de slăbire şi a fost inclusă greşit în lista carbohidraţilor cu indice glicemic mare. De fapt, un cartof nou gătit are doar 26 de calorii.

10. Cartofii sunt hrana viitorului
2008 a fost declarat de ONU anul cartofului, considerat de organizaţie leguma viitorului, care ar putea hrăni cu uşurinţă o populaţie din ce în ce mai înfometată. ONU şi-a susţinut aceste afirmaţii prin faptul că deja cartofii sunt un aliment accesibil la scară mondială.

Citeşte şi: Ştiaţi că ceapa rezistă mai mult dacă o păstraţi în colanţi? Iată 10 sfaturi cum să păstraţi legumele mai mult timp


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...