Zuckerberg, chemat în instanță de un tribunal din Iran pentru încălcarea dreptului la intimitate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un tribunal iranian l-a chemat în judecată pe Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook – rețea socială blocată în Iran dar la care au cont milioane de iranieni – pentru a răspunde în fața infracțiunii de atingere adusă intimității.

Potrivit ziarului La Vanguardia, un tribunal conservator din provincia Fars (sud) l-a convocat pe Zuckerberg pentru a depune mărturie într-o anchetă privind mai multe denunțuri depuse de iranieni pentru încălcarea dreptului la intimitate, a informat agenția iraniană ISNA. Ruhollah Momen-Nasab, directorul adjunct al diviziei Internet din cadrul Ministerului Culturii și Îndrumării Islamice din Iran, a declarat că Zuckerberg va trebui să se apere de acuzațiile potrivit cărora aplicațiile Whatsapp și Instagram, din proprietatea Facebook, au încălcat dreptul la intimitate al mai multor reclamanți.

”În baza ordinului judecătoresc, președintele sionist al Facebook (aluzie la originea evreiască a lui Zuckerberg), sau avocatul său, trebuie să se prezinte în fața curții pentru a se apăra sau a oferi compensații pentru daunele pricinuite. Aceasta este practica obișnuită în întreaga lume”, notează Nasab. El a informat de asemenea că tribunalul din Fars a ordonat ca cele două aplicații Whatsapp și Instagram să fie blocate, ceea ce deocamdată nu s-a întâmplat.

Săptămâna trecută, justiția iraniană a ordonat blocarea Instagram, rețeaua de schimb de fotografii, tot pentru presupusa violare a intimității pe care o presupune. Decizia, încă neaplicată, a fost primită cu critici dure în blogosfera iraniană, care a popularizat hashtagul — #IranNetFreedom — pentru a cere mai multă libertate pentru Internet în Republica Islamică.

În luna aprilie, Comitetul iranian pentru Infracțiuni pe Internet a ordonat blocarea aplicației de mesagerie mobilă Whatsapp, pentru relația sa cu Facebook. Această rețea socială a fost interzisă în Iran după protestele populare față de controversata realegere a președintelui Mahmud Ahmadinejad în 2009, însă milioane de iranieni s-au folosit de programe pentru a dejuca cenzura.

Președintele iranian, Hassan Rohani, care s-a declarat adeptul unei mai mari libertăți a Internetului, a contrazis la începutul acestei luni decizia Comitetul pentru Infracțiuni pe Internet și a ordonat să nu fie aplicată blocarea Whatsapp. Iranul împiedică accesul la zeci de aplicații și la circa 5 milioane de pagini web. Cu toate acestea, utilizatorii folosesc programe antifiltre VPN sau navigatori siguri care furnizează o nouă adresă de IP.

Mulți membri ai guvernului Rohani, precum ministrul de externe, Mohammad Javad Zarif, sau ministrul culturii, Ali Janati, nu respectă indicațiile conservatorilor și au conturi deschise pe Facebook sau Twitter.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...