Ziua mondială a libertății presei. Care sunt cele mai periculoase țări pentru jurnaliști

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Libertatea presei nu a fost niciodată atât de amenințată”, avertizează două organizații media, care au dat recent publicității raportele pe 2017. Astăzi, în întreaga lume este celebrată Ziua Mondială a Libertății Presei, însă în anumite țări expresia este una departe de adevăr. Zeci de jurnaliști se află în spatele gratiilor în Turcia, precum și în alte țări. Jurnaliști sunt uciși în Mexic, în urma articolelor publicate. Situația este îngrijorătoare și în Statele Unite, unde mass-media sunt atacate inclusiv de președintele Trump.

Organizația Reporteri fără Frontiere atrage un semnal puternic de alarmă și avertizează că “libertatea presei nu a fost niciodată atât de amenințată”. În numeroase țări, jurnaliștii se confruntă cu forme de cenzură, în ciuda faptului că site-urile independente s-au dezvoltat tot mai mult.

În raportul realizat de Reporteri fără Frontiere au fost analizate 180 de țări, iar libertatea presei se confruntă cu o situaţie „dificilă” sau „foarte gravă” în 72 de ţări, inclusiv în China, Rusia, India, aproape în toate ţările din Orientul Mijlociu, din Asia Centrală şi din America Centrală, dar şi în două treimi din ţările din Africa. Astfel, presa este liberă doar în 50 de ţări – în America de Nord, Europa, Australia şi sudul Africii – potrivit acestui raport. Chiar și așa, există îngrijorări că situația ar putea să se schimbe ”mai ales în ţări democratice importante”, după cum subliniază Reporteri Fără Frontiere, citați de libertatea.ro.

„Obsesia supravegherii şi nerespectării secretului surselor contribuie la alunecarea în jos a numeroase ţări considerate ieri ca virtuoase: Statele Unite (care se clasează pe locul 43, în cădere două locuri), Marea Britanie (a 40-a, cu două locuri mai jos) (…) Venirea la putere a lui Donald Trump în Statele Unite şi campania Brexitului în Regatul Unit au oferit o cutie de rezonanţă privind atacurile la adresa presei şi ştirilor false”, subliniază ONG-ul. În Turcia, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a ”basculat în mod hotărât de partea regimurilor autoritariste”.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor atrage același semnal de alarmă, în raportul anual numit “Atacuri asupra presei”. Documentul arată că guvernele folosesc tactici tot mai sofisticate pentru a controla informaţia şi a limita criticile

Cel mai răsunător caz al anului: Jurnalist german, încarcerat în Turcia

În raportele organizațiilor, Turcia este prezentată drept ”cea mai mare închisoare din lume a profesioniştilor din presă”. La sfârșitul anului trecut, cel puțin 81 de jurnaliști se aflau în spatele gratiilor în Turcia, după ce au lansat critici la adresa regimului lui Erdogan. În total, la finalul anului trecut, 269 de jurnaliști se aflau în spatele gratiilor la nivel mondial, acest fiind cel mai ridicat număr din 1990.

Pe lângă arestarea jurnaliștilor, Erdogan a făcut curățenie în mass-media, în urma tentativei de lovită de stat de anul trecut. 45 de ziare, 16 posturi de televiziune, trei agenții de presă și 23 de de posturi de radio, 15 reviste și 29 de edituri au fost închise în vara anului trecut.

Cazul care a atras cel mai mult atenția, fiind extrem de dezbătut este cel al jurnalistului german, arestat în luna februarie. Deniz Yucel, corespondentul Die Welt în Turcia, a fost arestat pentru „propragandă teroristă” și „subminarea Guvernului”. Germani a cerut extrădarea acestuia, însă varianta a fost respinsă de Turcia. Totodată, Angela Merkel a cerut eliberarea acestuia, însă în zadar.

Țările în care jurnaliștii sunt uciși

Dacă în anumite țări jurnaliștii ajung în spatele gratiilor, în altele aceștia plătesc cu viața pentru materialele lor. Siria, Afganistan, Mexic sunt printre țările unde jurnaliștii sunt uciși. În ultimele două luni, patru jurnaliști au fost asasinați în Mexic, din cauza articolelor.

Cel mai recent caz a fost la mijlocul lunii aprilie, când un jurnalist, care a realizat materiale despre crimă organizată. Pe 14 aprilie, bărbatul a fost împușcat mortal atunci când a sosit la locuința sa.

În luna martie, un corespondent al publicației La Jornada a fost ucis în fața locuinței sale, după ce a scris despre securitatea din nordul Mexicului. În aceeași lună, un editor al publicației El Politico a fost îmăușcat mortal în fața unui restaurant, iar un jurnalist freelance a fost omorât în timp ce se relaxa într-un hamac.

Pe lângă țările în care jurnaliștii își pierd viața, organizația Reporteri Fără Frontiere denunță cazul mai multor ţări din Orientul Mijlociu, ca Iranul care încarcerează jurnalişti ”cu zecile” sau îi condamnă la biciuire, o pedeapsă paracticată şi în Arabia Saudită, inclusiv în cazul bloggerului Raïf Badawi, condamnat şi la zece ani de închisoare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...