Zile numărate până la Eurovision 2017; Republica Moldova, din nou cu șanse mici de a accede în finală

by Genko Genko

Doar 12 zile ne mai despart de marele concurs muzical Eurovision. Republica Moldova pornește din nou cu un handicap în concursul Eurovision. Țara noastră va concura în prima semifinală, în timp ce România în a doua, fapt ce scade șansele trupei SunStroke Project, care va reprezenta Moldova să acceadă în finala de la Kiev.

Anul acesta, la Eurovision vor participa 43 de ţări, dintre care 18 concurează în prima semifinală, cea din 9 mai, iar 19 ţări luptă în cea de-a doua semifinală, pe 11 mai.

În prima parte a primei semifinale vor concura: Muntenegru, Finlanda, Georgia, Portugalia, Belgia, Suedia, Albania, Azerbaidjan şi Australia. În a doua parte vor intra în competiţie: Cipru, Slovenia, Armenia, Moldova, Cehia, Letonia, Islanda, Grecia şi Polonia.

Amintim că Republica Moldova nu a ajuns în finala concursului în ultimii doi ani. Experții spun că acest lucru a fost și din cauza că Moldova nu a fost în aceeași semifinală cu România, țară care ne acordă preponderent maximum de puncte.

Ţările din grupul celor cinci mari plătitoare – Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi Italia, sunt calificate direct în finală, alături de ţara gazdă, Ucraina.

Ordinea intrării ţărilor în concurs va fi stabilită ulterior de organizatori.

În cadrul evenimentului, care a avut loc în Sala Coloanelor a Primăriei oraşului Kiev, Vitaliy Klychko, primarul capitalei ucrainene, a preluat, din partea preşedintelui Consiliului General al oraşului Stockholm, Eva-Louise Erlandsson Slorach, însemnele oraşului gazdă al Eurovision Song Contest.

Sloganul Eurovision 2017 este „Celebrate diversity”, alături de imaginea unei amulete tradiţionale.

Marea finală a concursului este programată pe 13 mai.

CITIȚI ȘI...