Ziarul de Gardă: Corupția mare, „anihilată” cu pedepse mici

Ziarul de Gardă: Corupția mare, „anihilată” cu pedepse mici

Mai multe dosare de corupție la nivel înalt, inițiate cu mare tam-tam pe parcursul anilor 2016-2017, s-au finalizat în tăcere, cu pedepse non-privative de libertate, adesea, după sentințe ale primei instanțe care au mulțumit ambele tabere, atât procurorii, cât și inculpații, scrie publicația „Ziarul de Gardă”.

Valeriu Triboi, Iurie Chirinciuc, Igor Gamreţki sau Valeriu Didencu sunt doar patru dintre funcționarii de rang înalt care și-au „rezolvat” problemele cu justiția la câteva luni după ce au fost reținuți și anchetați penal pentru acte de corupție, comise pe când exercitau funcții publice. Aceștia au cerut ca dosarele lor să fie examinate în procedură specială, recunoscând veridicitatea probelor acumulate în cadrul urmăririi penale. În cazurile lui Triboi, Chirinciuc și Didencu, dosarele s-au încheiat după sentințele primei instanțe, care nu au fost contestate nici de procurori sau de inculpați.

Cum a motivat judecătorul pedeapsa aplicată unui viceministru

Valeriu Triboi, reprezentantul Partidului Democrat din Moldova (PDM) în funcția de viceministru al Economiei, a ajuns în vizorul organelor de drept pe 31 martie 2017, fiind învinuit că, prin intermediul unor persoane interpuse, a cumpărat o încăpere de 980 m.p. de la Moldtelecom, pe care ulterior a dat-o în arendă SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord”. Ambele entități aparțineau statului, fiind în subordinea Ministerului Economiei. Ulterior, susțin procurorii, viceministrul, prin abuz de putere, a dat indicații unor factori de decizie ai întreprinderii care a primit bunul în arendă să-l repare, din contul ei, în acest scop fiind alocați 4 milioane de lei. La scurt timp după reținere, Triboi și-a anunțat demisia din Guvern, fiind cercetat în arest la domiciliu, pe tot parcursul examinării cauzei.

Citiți continuarea pe „Ziarul de Gardă”.

0