Zborurile pe aeroporturile din Crimeea, interzise

by Genko Genko

Organizaţia europeană pentru siguranţa navigaţiei aeriene (Eurocontrol) a interzis zbourile în Crimeea. În particular, sunt vizate aeroporturile din Sevastopol și Simferopol.

Conform agenției de presă ucrainene Interfax, prin această decizie, Eurontrol respinge orice declaraţie unilaterală de independenţă a Crimeei, recunoscând astfel doar suveranitatea autorităţilor ucrainene asupra spaţiului aerian al Ucrainei, inclusiv asupra celui din peninsula alipită la Rusia.

În aceste condiții, Eurocontrol a interzis orice zbor pe aeroporturile din Simferopol și Sevastopol. Decizia autorității aeronautice este valabilă până la o analizare ulterioară a situației.

Deasemenea, Eurocontrol recomandă ca alte rute, cu excepția celor închise, să fie stabilite împreună cu autorităţile din domeniul aviaţiei din Ucraina, România, Bulgaria şi Turcia, pentru a fi evitate eventuale probleme în traficul aerian.

Eurocontrol a fost creată în 1960 de cele 6 ţări fondatoare ale Comunităţilor Europene. În prezent organizaţia este compusă din 38 de state membre: Albania, Armenia, Austria, Belgia, Bosnia şi Herzegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Malta, Moldova, Monaco, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveţia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Turcia, Ucraina şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Misiunea Eurocontrol este de a armoniza şi integra serviciile de navigaţie aeriană în Europa, avându-se drept scop crearea unui mod uniform de gestionare a traficului aerian (ATM).

CITIȚI ȘI...