Wall Street Journal: Moldova, condusă de o castă coruptă, următoarea ţintă a Rusiei

by Genko Genko

Forţele ruse au efectuat joi un exerciţiu militar în apropiere de Republica Moldova, circa 400 de trupe ruseşti participând la acţiunile din regiunea separatistă Transnistria în cadrul cărora s-au tras circa 100.000 de focuri, potrivit agenţiilor de presă ruse.

Citeşte şi: Exerciții militare de amploare în Transnistria, chiar înainte de vizita lui Gaburici

După ce a anexat Crimeea şi după acţiunile din estul Ucrainei, Vladimir Putin priveşte către teritoriul ce se întinde de la Marea Baltică până la Marea Neagră, pe care Moscova îl consideră domeniul său imperial de drept, scrie Wall Street Journal.

Totodată, liderul de la Kremlin le trimite o avertizare moldovenilor să-şi abandoneze visele de integrare occidentală, mai notează sursa citată.

Alegerea locului în care Armata Roşie a efectuat ultimul exerciţiu este sugestivă. Transnistria este un teritoriu moldovean suveran, însă într-o proporţie covârşitoare locuit de etnici ruşi. Nicio ţară membră ONU nu recunoaşte însă regimul autoproclamatei republici transnistrene.

La doi ani după ce Transnistria s-a rupt şi şi-a declarat suveranitatea, Republica Moldova a făcut o încercare eşuată de a-şi redobândi teritoriul, într-un război ce a dus la moartea a 1.500 de oameni. De atunci, în jur de 1.000 de trupe ruseşti sunt staţionate în acest teritoriu, în ciuda promisiunii Moscovei de a le muta într-un alt loc, până în 2002.

Citeşte şi: Moldova – amenințată economic din exterior și de separatism din interior

Confruntată cu structura politică coruptă, Republica Moldova rămâne una dintre cele mai sărace ţări ale Europei. Chiar şi aşa, o majoritate de alegatori moldoveni au optat în ultimele trei scrutine parlamentare pentru guverne liberale, prooccidentale, iar actualul premier, Chiril Gaburici, este un om de afaceri prooccidental care doreşte legături mai strânse cu Uniunea Europeană, notează Wall Street Journal.

Moscova a pedepsit deja acest stat pentru că au căutat legături mai strânse cu Occidentul, prin interzicerea importurilor de vin din Moldova, în 2013, şi de fructe, în 2014, de fiecare dată sub pretexte false privind îngrijorări sanitare şi de fiecare dată în preajma summit-urilor şi acordurilor Moldova-UE.

Exerciţiile militare de joi sunt menite să creeze astfel impresia că Vladimir Putin ar putea lua măsuri mai drastice pentru a supune ţara sfidătoare. Ar fi frumos să presupunem că răspunsul Occidentului la asemenea acţiuni ar fi mai dur decât a fost până acum în Ucraina, însă nu contăm pe asta, se încheie articolul WSJ.

Citeşte şi: Bulgaria se simte ameninţată de acţiunile Rusiei în Ucraina; urmează Republica Moldova?

CITIȚI ȘI...