Volniţchi despre tacticile PD de a „înduioşa” europenii, după votarea mixtului: UE nu a vărsat „nicio lacrimă”. Bruxelles-ul nu mai crede în geopolitica lor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Democrat (PD) a estimat greșit reacția Uniunii Europene la votarea sistemului electoral mixt, în pofida recomandării contrare a experților Comisiei de la Veneția. Astfel, dacă democraţii anticipau că europenii vor „vărsa o lacrimă” şi vor spune că trebuie să aleagă răul cel mai mic, reacția a fost deloc pe placul acestora – popularii europeni, cei care reprezintă puterea reală de decizie în Uniunea Europeană, au reacționat foarte și foarte dură, estimează analistul politic Igor Volniţchi.

„Dacă vorbim despre pericolele pentru actuala guvernare care pot surveni ca urmare a răcirii relațiilor cu Uniunea Europeană, eu cred că ele nu au fost evaluate la justa valoare la acea etapă. Probabil s-a mizat pe faptul că, ca de obicei, se va juca cartea geopolitică, europenii vor vărsa o lacrimă și vor zice ce trebuie să facem în situația asta, alegem răul cel mai mic, iar răul cel mai mic este cei care reprezintă actuala putere de la Chișinău. Însă s-a văzut că imediat după adoptarea sistemului mixt reacția Bruxelles-lui, în special a popularilor europeni, cei care reprezintă puterea reală de decizie în Uniunea Europeană, a fost foarte și foarte dură. S-a vorbit și despre sistarea finanțării Uniunii Europene pentru Republica Moldova, s-a vorbit și despre posibila revizuirea a Acordului de asociere”, a declarat Volniţchi într-un interviu pentru europa Liberă.

Europenii nu au spus, dar au răsunat unele voci care ziceau că sunt posibile și unele decizii, unele recomandări ce ar viza regimul liberalizat de vize. Și iată că toate aceste au creat un tablou mult mai clar, mult mai amplu pentru actuala guvernare, care a înțeles că de data această cartea geopolitică nu va merge, că trebuie și alte măsuri, spune analistul.

În context, acesta declară că pentru a-şi lustrui imaginea, PD-ul va începe un adevărat război politic cu PSRM, în toamnă, iar ceea ce l-ar putea declanşa este introducerea turului doi în cadrul alegerii deputaţilor pe circumscripţii uninominale.

Analistul scoate la iveală şi alte tactici folosite de PD pentru a drege situaţia în care s-au pomenit, acţiuni care însă nu a înduioșat Bruxelles-ul.

„Alte măsuri eu presupun că putem spune că au avut loc. Probabil prin ele undeva s-a mizat că vor înduioșa Uniunea Europeană, o vor face să privească cu alți ochi spre guvernarea de la Chișinău. Și aici mă refer la acele acțiuni, la acele evenimente care au vizat problema transnistreană, la acelea evenimente care au vizat relațiile moldo-ruse și care au purtat un vădit caracter de ostilitate și putem spune care nu au mai fost până în prezent în relațiile între Chișinău și Tiraspol, în relațiile între Chișinău și Moscova. Dar iarăși se pare că Bruxelles-ul nu s-a lăsat înduioșat de aceste acțiuni și nu le-a trecut în contul cărții geopolitice. Şi guvernarea a înțeles că trebuie și alte măsuri. Iar o măsură în acest sens ar fi și modificarea legii privind sistemul electoral mixt prin introducerea acestui tur doi care se dorește probabil să fie un semnal pentru cei din Uniunea Europeană că, uite, actuala guvernare a început acțiuni concrete în vederea diminuării riscului rusesc pentru viitoarele alegeri parlamentare”, mai spune analistul politic.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...