Vladimir Voronin: Recomandările Comisiei de la Veneţia sunt obligatorii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Guvernarea a avut o reacţie neadecvată după opinia Comisiei de la Veneţia pe marginea inițiativei de schimbare a sistemului electoral, crede fostul preşedinte al Republicii Moldova, liderul Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin.

În cadrul unei conferinţe desfășurate de Consiliul Public al organizației „Pentru o Patrie Liberă”, Vladimir Voronin a spus că organizaţiile europene nu dau ordine, dar acest lucru nu înseamnă că recomandările acestor structuri pot fi ignorate. Sunt obligatorii dacă eşti membru al unor asemenea structuri şi semnatar al mai multor tratate internaţionale, transmite IPN.

„Structurile europene au suficientă experienţă să înţeleagă ce se întâmplă în Moldova”, a subliniat Vladimir Voronin, adăugând că „deciziile noastre se oglindesc asupra reputaţiei pe care o avem în cadrul unor asemenea structuri”.

Liderul PCRM a mulţumit experţilor Comisiei de la Veneţia pentru opinia aprobată acum câteva zile cu referire la inițiativa de modificare a sistemului electoral. În opinia sa, declarațiile pe care le-au făcut reprezentanţii puterii după această concluzie a Comisiei demonstrează că „regimul degradează tot mai mult și se apropie de unul dictatorial”.

Vladimir Voronin spune că este o „minciună obraznică” afirmația reprezentanţilor puterii precum că experţii Comisiei de la Veneţia au recomandat doar unele amendamente tehnice la proiectul ce vizează schimbarea sistemului electoral actual în unul mixt. „Este o minciună obraznică, deoarece concluziile Comisiei sunt note critice, nicidecum de ordin tehnic”, a mai spus Vladimir Voronin.

În cadrul aceleiaşi conferinţe, expertul Sergiu Tofilat a venit cu îndemnul de creare a unui grup de experţi în domeniul electoral, care să conteste proiectul la Curtea Constituţională și care să examineze oportunitatea inițierii unui referendum în problema modificării sistemului electoral.

Citeşte şi: Avizul mai mult decât critic al Comisiei de la Veneţia! Regretele şi îngrijorările despre care nu s-a mai vorbit public

Vicepreşedintele Partidului Politic „Partidul Nostru”, Dumitru Ciubaşenco, a menţionat că doar un orb nu observă „tandemul Plahotniuc-Dodon” şi „dacă majoritatea partidelor din opoziţie militează pentru eliberarea statului din captivitate, cei doi optează pentru conducerea ţării de către regimul celor două partide”.

Amintim că, luni Comisia de la Veneţia a publicat avizul integral al deciziei adoptate vineri privind proiectul de lege comasat al Partidului Democrat din Moldova şi Partidului Socialiştilor din Republica Moldova referitor la modificarea sistemului electoral din Moldova. Pe lângă faptele deja larg discutate în societate cu privire la reticenţa Comisiei de la Veneţia şi îngrijorările transmise aceasta autorităţilor de la Chişinău, membrii Comisiei scot în evidenţă fapte despre care nu s-a vorbit prea mult. Spre exemplu, Comisia de la Veneţia a făcut referire la faputl că „în conformitate cu practica parlamentară frecventă în Republica Moldova, (n.r. votarea în prima lectură) a fost foarte rapidă fără oportunitatea unor dezbateri parlamentare semnificative și incluzive”, precum şi faptul că „în timpul vizitei la Chișinău, toate partidele, în afară de susținătorii ambelor proiecte de legi, și-au exprimat regretul cu privire la graba și procedura prin care Parlamentul a prezentat un astfel de proiect de lege esențial.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...