Vladimir Socor despre proiectul NovoRusia, Republica Moldova și România

by Genko Genko

Când va obţine controlul în regiunea Odesa, Rusia va ajunge în vecinătatea directă a României şi a Republicii Moldova, spune Vladimir Socor, analist al Fundației Jamestown.

Potrivit analistului, epicentrul proiectului NovoRusia este Odesa, iar odată cu cristalizarea lui România şi Republica Moldova ar putea să intre în viziunile Rusiei.

„Putin a lansat public în luna aprilie a anului trecut proiectul NovoRusia: din cele 8 regiuni vizate, proiectul NovoRusia a eşuat în 6 regiuni. A reuşit doar acolo unde au intrat nemijlocit trupe ruseşti – în Donbas şi Crimeea. Sunt două elemente pe care le conţine strategia de expansiune a Rusiei: intervenţia forţelor neconvenţionale ruseşti, urmate de formele convenţionale de acţiune. Al doilea aspect al strategiei se referă la referendumul local”, spune analistul.

Socor a ținut să menționeze că în acest „joc al puterilor” Republica Moldova nu este parte a unui litigiu între Rusia şi România așa cum de multe ori se vehiculează, ci este parte a unei politici europene.

„Republica Moldova nu este parte a unui litigiu între Rusia şi România, ci parte a unei politici europene şi România nu trebuie să se singularizeze în niciun fel în negocieri pe această temă. Este important ca România să nu se lase atrasă în acest tip de jocuri cu Rusia, unii au încercat să atragă România în această capcană. După 1991 a existat din fericire Ucraina ca barieră între Rusia şi România”, spune Socor.

CITIȚI ȘI...