Vitamina K este fundamentală pentru organism, datorită rolului important pe care îl are în protejarea oaselor şi prevenirea calcifierii arterelor prin combaterea inflamaţiilor şi coagulării sângelui.
Lipsa vitaminei K în organism, sau chiar şi existenţa acesteia în proporţii prea mici, poate fi foarte periculoasă pentru om. De aceea, pentru a ne asigura corpul cu această vitamină, trebuie să ştim să facem alegerile corecte în domeniul alimentaţiei.
Principalele surse de vitamina K
Vitamina K se găseşte în aproape toate plantele, în cantităţi mai mici sau mai mari, în special, cele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, varza, conopida. Bogate în vitamina K sunt şi rădăcinoasele, morcovii, sfecla, cartofii, roşiile, sparanghelul, dar şi mazărea, fasolea și leguminoasele general. Soia, dar şi celelalte cereale, laptele și produsele lactate, dar și carne ne pot asigura cantitatea necesară de vitamină antihemoragică, cum mai este numită vitamina K.
Pe lângă aceste surse, vitamina K se formează şi în intestin şi este sintetizată de către microorganismele de aici, în special de colibacili.
Totuşi, în privinţa cărnii trebuie să fiţi precauţi şi să nu o consumaţi în cantităţi prea mari, deoarece este cunoscut faptul că, carnea consumată prea des, afectează sănătatea omului.
În ceea ce privește produsele lactate, trebuie spus că unele brânzeturi sunt fermentate în așa fel încât se poate obține o mai mare cantitate posibilă de vitamina K și aceasta datorită acțiunii unor bacterii specifice, cum ar fi proprionil. Printre brânzeturile în cauză se numără şi clasica brânză elvețiană cu găuri sau brânza norvegiană, care sunt cel mai mult supuse la acest tip de fermentare și conțin, astfel, cele mai mari cantități de vitamina K.
Importanţa vitaminei K
Principala funcţie a vitaminei K în organismul uman este cea de coagulare a sângelui. De asemenea, sângerarea abundentă din timpul menstruaţiei poate fi redusă prin administrarea de vitamina K. O altă funcţie importantă a vitaminei K este fixarea calciului.
Administrarea de vitamina K contribuie la oprirea pierderii de calciu prin urină la femeile ajunse la menopauză.
Vitamina K este sintetizată în flora intestinală în proporţie de 50%, restul provenind din alimentaţie.
De reţinut: vitamina K este o vitamina liposolubilă (solubilă în lipide), care rezistă la căldură, dar nu şi la lumină în prezenţa oxigenului şi în mediile alcaline.
Înainte de a intra la o operaţie, discută cu medicul tău, deoarece vitamina K ajută la coagularea sângelui şi uneori este administrată pacienţilor înainte de intervenţia chirurgicală. Chiar dacă nu ţi se va întâmpla asta, îl vei impresiona pe medic cu cunoştinţele tale şi va avea mai multă grijă.