Vitalie Pîrlog, exclus din funcţia de preşedinte al Comisiei de control al fişierelor Interpol în dosarul lui Renato Usatîi. Politicianul este liber să călătorească oriunde cu excepţia Moldovei

Vitalie Pîrlog, exclus din funcţia de preşedinte al Comisiei de control al fişierelor Interpol în dosarul lui Renato Usatîi. Politicianul este liber să călătorească oriunde cu excepţia Moldovei

Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost scos de sub urmărirea internaţională a Interpol, fiind liber să călătorească în orice ţară a lumii, cu excepţia Republicii Moldova, unde acesta este şi în continuare dat în căutare de către organele de drept naţionale. Despre aceasta a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă, prin intermediul Skype, însăşi liderul PN aflat la Moscova, care a mai spus că a fost informat de către oficiul central al Interpol, că Vitalie Pîrlog a fost exclus din funcţia de preşedinte al Comisiei de control al fişierelor în dosarul Renato Usatîi, fiindu-i limitat accesul la toate actele în care figurează numele primarului de Bălţi.

Preşedintele „Partidului Nostru” a informat că a primit astăzi o scrisoare de la oficiul central al Interpol în care a fost informat că din data de 6 iunie a intrat în vigoare decizia adoptată la data de 2 iunie, prin care informaţia privind darea în căutare internaţională a lui Renato Usatîi a fost exclusă din baza de date, despre aceasta fiind informate toate statele membre ale Interpol.

„Este un conflict de interese. Din momentul de Pîrlog, un fost ministru de Justiţie, un avocat, o persoană foarte apropiată lui Plahotniuc, o să stea el preşedintele Comisiei şi o să voteze este sau nu Usatîi ilegal persecutat politic, ei mi-au răspuns că îl scot pe Pîrlog din comisia aceasta, ce ţine de cazul meu. Asta a fost un prim semnal pozitiv”, a spus Renato Usatîi.

La fel, într-o altă scrisoare, expediată pe 9 iunie, Renato Usatîi a fost informat privind scoaterea din urmărire internaţională. „Pe 9 (n.r. iunie) ei scriu: „Am studiat deja materialele. Nu avem o decizie finală, dar deoarece sunt foarte multe întrebări, conform Constituţiei Interpolului, noi am informat în data de 2 iunie Secretariatul General al Interpolului ca să fiţi scos din căutare internaţională. Deja toate statele membre ale Interpol au fost deja informate şi accesul la file-ul lui Renato Usatîi este retras”. Din data de 6 iunie eu mă pot deplasa în orice stat, cu excepţia Republicii Moldova că acolo doar e tovarăşul Cavcaliuc, tovarăşul Busuioc şi toată clientura asta din film, pe care aţi văzut-o”, a comentat Usatîi.

El a menţionat că cererea în baza căreia a fost luată decizia Interpol a fost expediată la data de 29 mai, fiind de circa 60 de pagini, iar drept argumentare a solicitării au fost prezentate, potrivit lui Usatîi, circa 600 de pagini de probe precum că informaţiile secrete din baza Interpol sunt vândute de către oficiul local al organizaţiei.

„Pentru mine este o victorie. Astăzi este data de 15, iar din data de 6 iunie eu pot să mă deplasez liber în orice ţară a lumii. Nu ştiu cum să organizez asta, dar trebuie să ajung cumva la frontiera moldo-română, în Ucraina nu pot pentru că şi acolo am două dosare penale – domnul Poroşenko a avut grijă de asta, dar undeva la frontiera cu România să iau vreun clopoţel să sun din el încetişor poate, ori Cavcaliuc va asurzi, ori lui Plahotniuc i se vor întoarce minţile la cap. De aceea, voi veni, sper, în foarte scurt timp. Poate noaptea, dacă-mi va fi dor de casa părintească voi trece şi Prutul. Vom vedea. Important este că deja avem ştiri bune”, a conchis Usatîi.

Interpol

0