Violeta Ivanov participă la Reuniunea Comisiei cultură, educație și afaceri sociale a APCEMN

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președinta Comisiei parlamentare administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice Violeta Ivanov, vicepreședinta Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN) participă la cea de-a 48-a Reuniune a Comisiei cultură, educație și afaceri sociale a APCEMN care are loc la Baku, Republica Azerbaidjan, în perioada 24-26 aprilie 2017. La Reuniune participă reprezentanți ai parlamentelor din Azerbaidjan, Bulgaria, Grecia, Moldova, România, Rusia, Serbia, Turcia și Ucraina, iar dezbaterile se axează pe subiectul „Rolul parlamentelor în asigurarea unui sistem de sănătate durabil în regiunea OCEMN”.

În discuție, participanții au constatat că sănătatea este unul dintre cele mai importante elemente ale calității vieții umane și, prin urmare, un factor esențial pentru creșterea economică a fiecărei țări din regiunea bazinului Mării Negre. APCEMN încurajează statele membre în implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, adoptată prin Decizia Adunării Generale a ONU în septembrie 2015, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016. APCEMN acordă o importanță deosebită parteneriatului global și colaborării regionale ce vizează dezvoltarea sistemelor de sănătate ale fiecărui stat membru și care permit organizațiilor internaționale să pună în aplicare politici eficiente și durabile în domeniul asistenței medicale.

În alocuțiunea sa, Violeta Ivanov a menționat că Republica Moldova, de rând cu alte state membre ale Organizației Națiunilor Unite, a aderat la Agenda 2030 de Dezvoltare Durabilă, ce constă din 17 ODD-uri, care vizează eradicarea sărăciei şi reducerea inegalităţilor, asigurarea bunăstării tuturor cetățenilor şi dezvoltării economice prin protejarea planetei. Domeniul Sănătății este reflectat în unul din cele 17 ODD-uri și conține 9 ținte care se referă la aspecte specifice legate de mortalitatea infantilă și maternă, precum și la problemele fundamentale, precum epidemiile cauzate de bolile transmisibile, prevenirea bolilor netransmisibile, accesul universal la serviciile de sănătate, promovarea modului sănătos de viață, controlul asupra alcoolului și a drogurilor.

Vicepreședinta APCEMN s-a referit și la cadrul juridic din țara noastră în domeniul sănătății durabile, relevând că acesta a fost consolidat și extins prin aprobarea, pe parcursul anului 2016, a unui șir de programe naționale, strategii și planuri de acțiuni. În context, Violeta Ivanov a menționat că Strategia de dezvoltare economică și socială “Moldova 2020”, axată pe 8 priorități de dezvoltare reflectă unele din cele 17 ODD-uri: “Reducerea sărăciei; Educaţie; Creștere economică; Energie verde; Infrastructură; Justiţie; Sănătate și bunăstare; Agricultura şi dezvoltarea rurală”.

Participanții la reuniune s-au pronunțat pentru intensificarea cooperării dintre parlamentele statelor membre prin acorduri bilaterale sau multilaterale, precum și colaborarea acestora cu organizațiile internaționale și regionale de specialitate, care reprezintă un potențial mecanism de soluționare a problemelor complexe și dificile de asistență medicală din regiunea Mării Negre. Raportul și Recomandarea Comisiei la subiectul abordat vor fi aprobate în cadrul următoarei Adunări Generale APCEMN . 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...